Армения е готова да подпише мирно споразумение с Азербайджан на базата на съвместно признаване на държавните граници в рамките на споразумение за провъзгласяване на Общността на независимите държави, заяви арменският премиер Никол Пашинян.

"Необходимо е да се върви към подписване на споразумение за мир между Армения и Азербайджан с взаимно признаване на границите, потвърдено от споразумението от 8 декември 1991 г.

Това заяви Пашинян в понеделник, по време на съвместна пресконференция с френския президент Еманюел Макрон в Париж, съобщава пресслужбата на арменското правителство, цитирана от "Интерфакс".

Армения обвини Азербайджан в нарушаване на примирието

Армения обвини Азербайджан в нарушаване на примирието

Арменски бойни позиции са били подложени на обстрел

"Спекулациите, че между Армения и Азербайджан няма определена граница, тъй като тя не е демаркирана и делимитирана, нямат нищо общо с реалността. Административните граници на двете страни след разпадането на СССР станаха държавни граници, тъй като и двете страни ратифицираха споразумение за създаване на ОНД. И двете страни все още са членове на ОНД", каза Пашинян.

Той заяви, че азербайджанските въоръжени сили трябва да напуснат суверенните територии на Армения.

"Горното означава, че действията на Азербайджан са умишлена агресия. В резултат на азербайджанската окупация ситуацията в нашия регион продължава да остава напрегната. Смятам, че изпращането на международна наблюдателна мисия в районите, засегнати от азербайджанската окупация и граничната линия ще помогнете на международната общност да получи информация за текущата ситуация", отбеляза министър-председателят на Армения.

Пашинян също така заяви, че Армения е готова да отвори регионални комуникации и да изгради нови в съответствие с националното законодателство на страните, през чиято територия те ще преминават.

"Ние също така считаме за важно да разрешим проблема с Нагорни Карабах, което ще гарантира правата и сигурността на арменците от Нагорни Карабах. Вярвам, че началото на дискусии между Азербайджан и Нагорни Карабах може да бъде полезно. В този контекст, Трябва да отбележа ролята на Франция като съпредседател на Минската група на ОССЕ", каза той.

Снимка 588901

Източник: EPA/БГНЕС

От своя страна френският президент заяви, че ситуацията в региона на Южен Кавказ "всъщност е криза".

"Като се има предвид, че има превзети позиции, Франция поиска азербайджанските сили да се върнат на първоначалните си позиции. Казах на президента на Азербайджан на 14 септември, че фактът на неделимитираната граница не може да оправдае никакво настъпление към територията на друга държава", каза Макрон .

Той заяви важността на подновяването на преговорите между Армения и Азербайджан. "Преговорите се водят в различни формати, по-специално под егидата на ЕС, и те трябва да бъдат подновени. Призовавам за мир и възобновяване на преговорите", каза Макрон.

Френският президент каза, че възнамерява да проведе телефонен разговор с президента на Азербайджан, "който също иска да сложи край на регионалната нестабилност и да намери решения".

"Невъзможно е обаче да се изгради мир под заплахата от използване на сила", каза Макрон.

Повече от 200 души са убити в последните боеве между Армения и Азербайджан

Повече от 200 души са убити в последните боеве между Армения и Азербайджан

И двете страни очакват увеличаване на техния брой

Френският президент отбеляза, че ще обсъди с министър-председателя на Армения въпросите за укрепване на примирието в региона, възможността за избягване на нова ескалация, делимитацията на арменско-азербайджанската граница, действията на ООН и ОССЕ, и уреждане на отношенията между Армения и Турция.

"Това е труден, но много необходим процес и Франция също има задължения по този въпрос. Този процес е много важен за региона", подчерта Макрон.

Припомняме, че на 23 септември, министерството на отбраната на Армения обвини въоръжените сили на Азербайджан, че са открили огън по арменски позиции в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня.

Армения съобщи, че е отвърнала на огъня и не съобщи за жертви сред обслужващия си персонал.

По-рано миналата седмица Баку обвини Армения, че организира "провокации" по споделената граница, като стреля с минохвъргачки и гранати по нейните сили.

Боевете между двете страни избухнаха по-рано този месец в сблъсъци, при които загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Няма документ или споразумение, което да се подготвя за подписване с Азербайджан