Министерството на отбраната на Армения обвини въоръжените сили на Азербайджан, че са открили огън по арменски позиции в нарушение на споразумението за прекратяване на огъня. Това съобщи министерството на отбраната в публикация в социалните медии, цитирано от Ройтерс.

На 23 септември в 07.40 (03.40 GMT) подразделения на азербайджанските въоръжени сили отново нарушиха режима на прекратяване на огъня, като обстрелваха от различни позиции арменски бойни позиции, разположени в източната част на арменско-азербайджанската граница", се казва в публикация на министерството. във фейсбук.

Армения съобщи, че е отвърнала на огъня и не съобщи за жертви сред обслужващия си персонал.

Към момента от Азербайджан не са коментирали случая. По-рано тази седмица Баку обвини Армения, че организира "провокации" по споделената граница, като стреля с минохвъргачки и гранати по нейните сили.

Боевете между двете страни избухнаха по-рано този месец в сблъсъци, при които загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Няма документ или споразумение, което да се подготвя за подписване с Азербайджан