Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие, съобщи секретарят на арменския Съвет за сигурност Армен Григорян за Обществената телевизия на страната.

"Благодарение на участието на международната общност беше възможно да се постигне споразумение за примирие от 20:00 часа на 14 септември. Надяваме се, че Азербайджан ще спази това споразумение", каза Григорян.

По думите му, няма документ или споразумение, което да се подготвя за подписване с Азербайджан.

Освен това секретарят на Съвета за сигурност на Армения нарече "пета колона" организаторите на митинга в арменската столица Ереван, които обявиха документа, подписан от арменския премиер Никол Пашинян с Азербайджан.

Повече от 100 арменски военни са убити при сблъсъците с Азербайджан

Повече от 100 арменски военни са убити при сблъсъците с Азербайджан

Пашинян обвини и в окупиране на територии

"Това е митинг на петата колона, който има за цел да отслаби държавността на Армения. Някои групи се опитват да организират митинг с цел вътрешна политическа дестабилизация, защото ако тези митинги не са за укрепване на тила, тогава те определено вредят Армения Тези групи се опитват да отслабят Армения и получават заповеди от различни места", отбеляза Григорян.

Той заяви, че "целта на агресията на Азербайджан е да отслаби Армения, да принуди към определени отстъпки".

"В този дневен ред има много въпроси, но основният е суверенитетът на Армения, те искат да унищожат държавността на Армения и Азербайджан е щастлив да участва в този процес. Някои хора също участват. Благодарение на нашата армия и реакцията на държавата успяхме да предотвратим изпълнението на този голям план, а след това определени групи се опитват да започнат процеси вътре в Армения", каза секретарят на арменския Съвет за сигурност.

Според него целта на действията и митингите на Азербайджан в Ереван е "да се доведе Армения до ситуация, при която републиката ще престане да съществува и ще стане част от някаква държава".

Армения алармира, че конфликтът с Азербайджан може да прерасне в пълномащабна война

Армения алармира, че конфликтът с Азербайджан може да прерасне в пълномащабна война

Напрежението в Нагорни Карабах продължава да ескалира

Припомняме, че през последните дни се стигна до нови въоръжени сблъсъци между двете държави. Според Армения, убитите ѝ военни са над 100 души. 

Арменският премиер Никол Пашинян обвини азерските войски, че са окупирали 10 кв. км арменска територия тази седмица и каза, че сега се е обърнал към Русия за военна помощ. Русия е дългогодишен съюзник на Армения.

Азербайджан обвинява Армения, че е започнала сблъсъците. Баку твърди, че арменски диверсионни части са се опитали да минират азерските позиции, което е накарало войниците да отговорят. Армения отрича азерския наратив.