Повече от 200 военнослужещи са били убити при гранични сблъсъци между Армения и Азербайджан тази седмица, според нови данни от двете страни, изнесени в петък, предава Ройтерс.

Както Армения, така и Азербайджан взаимно се обвиняват за започване на боевете за спорния регион Нагорни Карабах - най-смъртоносните сблъсъци между двете страни след шестседмичната война през 2020 г.

Премиерът на Армения Никол Пашинян каза, че 135 арменци са били убити, съобщи агенция "Интерфакс" отразявайки сесия на парламента на Армения. Тази цифра е по-голяма от съобщените 105 жертви по-рано тази седмица.

Азербайджан каза, че 77 негови военнослужещи са загинали - повече от 71 в четвъртък. И двете страни казаха, че цифрите вероятно ще се увеличат.

Армения и Азербайджан воюват от десетилетия за Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но преди войната през 2020 г., населен и контролиран от етнически арменци

Армения твърди, че тази седмица силите на Азербайджан са атакували и превзели селища в Армения, извън Нагорни Карабах. Азербайджан твърди, че отговаря на "провокации" от арменската страна.

Прекратяването на огъня, постигнато с посредничеството на Москва, сложи край на последните битки късно вечерта в сряда, но ситуацията на границата остава напрегната, каза Пашинян в петък.

Русия, военен съюзник на Армения, която също се стреми към приятелски отношения с Азербайджан, каза, че ще окаже натиск и върху двете страни да изтеглят силите си обратно там, където бяха преди избухването на конфликта тази седмица.

Пелоси пристига на посещение в Армения

Пелоси пристига на посещение в Армения

На фона на боевете с Азербайджан в последните дни