Председателят на Камарата на представителите на САЩ (долната камара на американския Конгрес) Нанси Пелоси планира да посети Армения този уикенд, за да изрази подкрепа за страната на фона на нарастващото напрежение между Ереван и Баку.

Това съобщи Politico, като се позова на свои източници.

В Ереван се очаква Пелоси да се срещне с арменския премиер Никол Пашинян и други правителствени служители.

По време на пътуването тя ще бъде придружена от конгресмена с арменски корени Джаки Спайер. Politico отбелязва, че посещението на Пелоси в Ереван означава много за армено-американската общност.

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Армения и Азербайджан постигнаха споразумение за примирие

Няма документ или споразумение, което да се подготвя за подписване с Азербайджан

Припомняме, че по-рано в четвъртък секретарят на Съвета за сигурност на Армения Армен Григорян заяви, че Армения и Азербайджан са постигнали споразумение за примирие.

"Благодарение на участието на международната общност беше възможно да се постигне споразумение за примирие от 20:00 часа на 14 септември. Надяваме се, че Азербайджан ще спази това споразумение", каза Григорян в ефира на Обществената телевизия.

По думите му няма документ или споразумение, което да се подготвя за подписване с Азербайджан.

Ереван съобщава за боевете през нощта на 13 септември с азербайджанската армия в редица райони на арменско-азербайджанската граница и за опитите на азербайджанската страна да навлезе дълбоко в територията на Армения.

Баку съобщи за "мащабни провокации на арменските въоръжени сили в районите на азербайджанско-арменската граница", както и за предприетите мерки за предотвратяване на военни заплахи за територията и суверенитета на Азербайджан.

Министерството на отбраната на Азербайджан публикува в четвъртък списък на военнослужещите, загинали в боевете с арменската армия на границата на двете страни на 12-14 септември - в него има 71 души.

Повече от 100 арменски военни са убити при сблъсъците с Азербайджан

Повече от 100 арменски военни са убити при сблъсъците с Азербайджан

Пашинян обвини и в окупиране на територии

На 14 септември министър-председателят на Армения Никол Пашинян обяви смъртта на 105 военнослужещи от арменските въоръжени сили в резултат на боевете с въоръжените сили на Азербайджан, започнали на 13 септември.