Азиатските страни побързаха да затегнат ограниченията, след като в Южна Африка бе открит нов и вероятно устойчив на ваксини вариант на коронавирус, като Сингапур и Индия обявиха по-строг граничен контрол и по-строги тестове за COVID-19 в петък, съобщава "Ройтерс".

Новините разбиха финансовите пазари в петък, като акциите в Азия претърпяха най-резкия си спад от три месеца, а петролът падна с повече от 3%.

Вариантът, наречен B.1.1.529, също е открит в Ботсвана и Хонконг, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Разтревожена от варианта, Великобритания временно забрани полетите от Южна Африка, Намибия, Ботсвана, Зимбабве, Лесото и Есватини от петък и поиска връщащите се британски пътници от тези дестинации да се поставят под карантина.

Сингапур бързо се присъедини към Великобритания, като здравното министерство заяви в петък, че ще ограничи пристиганията от Южна Африка и близките страни като предпазна мярка.

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Нов щам на коронавируса от Африка притесни учените

Той има огромен брой мутации

Японското правителство също реши да засили граничния контрол за посетители от Южна Африка и пет други африкански държави. 

След като облекчи някои от ограниченията си за пътуване по-рано този месец, централното правителство на Индия издаде съвет към всички щати да тестват и проверяват стриктно международни пътници от Южна Африка и други "изложени на риск" страни.

Азиатските страни се справят по-добре от тези в други региони в овладяването на пандемията чрез прилагане на строги превантивни мерки, строги тестове и строг граничен контрол.

Новият вариант има шипов протеин, който е драстично различен от този в оригиналния коронавирус, на който са базирани ваксините срещу COVID-19, добави Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Тайван коментира, че пътниците от "високорискови" южноафрикански страни ще трябва да отидат в управлявани от правителството карантинни заведения за 14 дни.

Премиерът Джасинда Ардърн каза пред "Ройтерс", че Нова Зеландия е добре подготвена за новия вариант. По-рано тази седмица Нова Зеландия заяви, че ще отвори отново границите си за напълно ваксинирани международни пътници от 30 април.

Запитан дали тези планове ще трябва да бъдат отложени поради новия вариант, Ардърн каза, че страната има "много вградени мерки, които да действат като слой на защита".

"В цялото ни планиране около COVID, ние сме предвидили възможността за варианти в бъдеще", каза Ардърн.

Новият вариант на коронавируса - най-значимият досега според Великобритания

Новият вариант на коронавируса - най-значимият досега според Великобритания

Страната ограничава полетите от няколко африкански държави