Свръхзвукови бомбардировачи от военновъздушните сили на Съединените щати кацнаха в Обединеното кралство, за да участват в Bomber Task Force Europe 2023., съобщават НАТО и "Форсес.нет". 

Два американски самолета B-1B Lancer от 7-мо бомбардировъчно крило на военновъздушната база Dyess пристигнаха в RAF Fairford в Gloucestershire.

Тексаските бомбардировачи се интегрират със съюзници и партньори, изпълняващи мисии на НАТО за въздушна полиция и въздушна защита в региона на Балтийско море и ще извършат отдавна планирана ротация на бомбардировачи в подкрепа на Европейското командване на САЩ и инициативите на НАТО за възпиране.

"Трансатлантическите способности на НАТО подобряват стабилната позиция на колективна отбрана на алианса", коментира Съюзническото военновъздушно командване.

НАТО е ангажиран, позициониран и готов с надеждни сили да гарантира, възпира и защитава всеки сантиметър от територията на НАТО във все по-сложна среда на сигурност.

"Способността да се прехвърлят стратегически бомбардировачи в рамките на европейския театър дава възможност на критични допирни точки със съюзниците и партньорите на НАТО да усъвършенстват способността да действат като сплотена сила."

Тази итерация на Bomber Task Force ще включва четири стратегически бомбардировача B-1B, като още два трябва да пристигнат в RAF Fairford в четвъртък.

НАТО за първи път от десетилетия изготвя план за защита от Русия

НАТО за първи път от десетилетия изготвя план за защита от Русия

Той ще бъде утвърден на срещата във Вилнюс