Америкнски стратегичеки бомбардировачи прелетяха над Балканите, съобщиха от командването на ВВС на САЩ в Европа.

Става въпрос за два бомбардировачи B-52 Stratofortress, способни да носят ядрено оръжие.

Те прелетяха над територията на България и югоизточната част на Румъния близо до границите на Украйна на юг от Одеска област. САЩ определя полетите като рутинна операция.

Над Северна Европа двойка B-52 на ВВС на САЩ прелетя над Западна Европа. По време на 12-часовата мисия извършиха полети по-специално над Дания, Полша и Балтийско море.

САЩ помагат в Европа с бомбардировачи B-52 и B-1B Lancer

САЩ помагат в Европа с бомбардировачи B-52 и B-1B Lancer

Ударната група на самолетоносача "Хари Труман" е в Средиземно море

Тази седмица 12-часовата мисия включваше интеграция с въоръжените сили на Дания, като същевременно се включи в мисията за въздушна полиция в Балтийско море съвместно със съюзниците от НАТО. Тези мисии на дълги разстояния демонстрират високото състояние на готовност, утвърждавайки способността на САЩ за винаги готови глобални удари.

"Мисиите на оперативната група за бомбардировачи на далечни разстояния укрепват нашите стабилни партньорства със съюзниците в Европа, демонстрирайки способността ни да реагираме глобално от всяко място", каза подполковник от военновъздушните сили на САЩ Райън Лукс, командир на 23-та експедиционна бомбардировъчна ескадрила. "Мисии като тези повишават нашата готовност и гарантират, че сме готови да отговорим на всякакви непредвидени обстоятелства или предизвикателства по целия свят."

Той добави, че тези мисии ни дават чудесна възможност да работим заедно със съюзниците и партньорите, демонстрирайки гъвкавостта, надеждността и смъртоносността на съюза на НАТО.

По време на полета B-52 бяха ескортирани от полски МиГ-29 близо до Полша, преди да отлетят за Балтика.

Бомбардировъчните сили на Стратегическото командване на САЩ редовно провеждат комбинирани ангажименти за сътрудничество в областта на сигурността със съюзници и партньори, демонстрирайки способността на Съединените щати да командват, контролират и провеждат бомбардировъчни мисии по целия свят. Бомбардировъчните мисии демонстрират надеждността и гъвкавостта на нашите сили да се справят с днешната сложна, динамична и непредвидима глобална среда за сигурност.

В знак на подкрепа стратегически B-52 на САЩ прелетяха над Балканите

В знак на подкрепа стратегически B-52 на САЩ прелетяха над Балканите

На Балканите и Адриатика се наблюдава засилена военна, разузнавателна и пропагандна активност на Москва