Двойка стратегически бомбардировачи B-52 на ВВС на САЩ в понеделник прелетяха ниско над хърватския курорт Дубровник и три други държави-членки на НАТО в региона в знак на подкрепа на фона на руската агресия в Украйна, съобщава АП.

Освен оградения със стени хърватски туристически курорт Дубровник, самолетът прелетя над правителствената централа в Скопие, Северна Македония, централния площад Скендербег в албанската столица Тирана и нагоре по адриатическото крайбрежие на Черна гора.

На Балканите и Адриатика напоследък се наблюдава засилена военна, разузнавателна и пропагандна активност на Москва, която смята региона за свой стратегически интерес поради достъпа до Средиземно море.

"Целта на всяко прелитане е да демонстрира ангажимента и увереността на САЩ към съюзниците и партньорите от НАТО, разположени в Югоизточна Европа", се казва в изявление на Военновъздушните сили на САЩ. "Освен това, това ще предостави на гражданите възможност да правят снимки, видеоклипове и да се наслаждават на самолета, летящ над тях."

Тълпи се събраха на площадите в Скопие и Тирана, а туристите наблюдаваха в Дубровник и Черна гора как гигантските бомбардировачи прелитат над тях. Някои зяпачи развяваха американски знамена.

Северна Македония беше последната страна, която се присъедини към НАТО през 2020 г., а Черна гора го направи през 2017 г., въпреки силната съпротива от Русия.

Началникът на щаба на армията на Северна Македония подполковник Йован Азмановски каза пред телевизионния оператор Kanal 5, че полетите на бомбардировачите са символично доказателство, че "небето ни е безопасно".

"Хората в Северна Македония успяха да видят полети на два стратегически бомбардировача B52 на USAF над Скопие, които демонстрират нашето членство в НАТО и безопасността и сигурността на нашето и небето на целия алианс. Небето ни е безопасно и членството ни (в НАТО) е повече от видимо", каза Азмановски.

В Тирана началник-щабът на албанската армия Арбен Кингджи каза, че "свидетели сме на стратегическа военна демонстрация". "Нашите стратегически партньори са ръка за ръка с нас, това е послание за единство", каза той на площада, където се събраха хората.

B-52 Stratofortress са към 23-та бомбардировъчна ескадрила, действаща в момента от RAF Fairford, Обединеното кралство.

От 2018 г. насам САЩ са извършили повече от 200 полета на Bomber Task Force със съюзници и партньори.

Съвсем наскоро това включваше полети на B-1B Lancer над северните, балтийските и черноморските региони през май, както и прелитане на Air Policing над Северна Македония през юни. През юни Stratofortress извършиха полети над Северния ледовит океан, а по-късно взеха участие в BALTOPS, най-голямото годишно учение в Балтийско море.

В Балтийско море военният кораб-амфибия USS Kearsarge - най-големият военен кораб, посещавал някога Литва - беше официално посрещнат в понеделник. Страната граничи с друга членка на НАТО Полша и с Беларус, съюзник на Москва.

В понеделник мисията на въздушната полиция на НАТО в Литва съобщи, че самолети са излитали четири пъти миналата седмица, за да идентифицират и ескортират руски военни самолети, които са нарушили правилата на международното въздушно пространство.

Британските ВВС приветстваха бомбардировачите Б-52 на САЩ в Европа

Британските ВВС приветстваха бомбардировачите Б-52 на САЩ в Европа

Пристигането не е свързано с напрежението на границата с Украйна, но защитават колективната безопасност и суверенитет