Британските изтребители Typhoon се срещнаха с B-52 на ВВС на САЩ в небето над RAF Fairford, приветствайки оперативната група бомбардировачи обратно в Европа преди съвместни учения, съобщават ВВС на САЩ.

Американските стратегически бомбардировачи Stratofortress, персонал и оборудване от 69-та ескадрила пристигнаха от военновъздушната база Майнот в Северна Дакота.

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

Великобритания прие закон за по-широки санкции срещу Русия

В опит да разубеди Кремъл от агресия спрямо Украйна

Редовното интегриране със съюзниците подобрява сътрудничеството и оперативния капацитет, способността и оперативната съвместимост. Настъпващи от 2018 г., ротациите на бомбардировачите през Европа поддържат готовност за изпълнение на голямо разнообразие от мисии на два континента, поддържайки мира чрез възпиране.

постоянно променящата се глобална среда за сигурност е изключително важно усилията ни с нашите съюзници и партньори да са обединени", каза генерал Джеф Харигиан. "Ние сме в Европа, обучаваме се и си сътрудничим заедно, защото последователната интеграция е начинът, по който укрепваме нашите колективни въздушни сили."

Ротациите на бомбардировачите засилват ангажимента на САЩ към съюзниците и коалиционните партньори на НАТО за поддържане на колективна безопасност и суверенитет.

Шойгу предупреди, че ситуацията в Европа става все по-напрегната

Шойгу предупреди, че ситуацията в Европа става все по-напрегната

Нивото на сътрудничеството със Запада е близо до нула и е на път да премине към отрицателно

RAF казва, че пристигането на оперативната група бомбардировачи не е свързано с напрежението на границата с Украйна, докато Русия казва, че няма планове за офанзива въпреки натрупването на 130 000 души близо до украинската граница.

B-52 могат лесно да достигнат както до Москва, така и до Техеран от базираните в Глостър RAF Fairford, САЩ, използвайки местоположението Cotswolds като предна оперативна база в Европа.

По време на трансатлантическото пътуване на оперативната група, бомбардировачите проведоха обучение съвместно с ВВС на Великобритания за повишаване на готовността и оперативната съвместимост за координиране на въздушни удари в подкрепа на сухопътни сили.

Самолетоносачът "Хари Труман" пристигна в хърватското пристанище Сплит

Самолетоносачът "Хари Труман" пристигна в хърватското пристанище Сплит

Придружаван е от фрегатата на кралския норвежки флот "Фритьоф Нансен"

"Мисиите на оперативната група позволяват на Обединеното кралство и САЩ непрекъснат растеж и развитие като част от НАТО и в подкрепа на мисията на НАТО за въздушна полиция" коментира Фил Робинсън, командващ 11 група.

"Съвместните мисии засилват ангажимента на двете нации към НАТО и колективната отбрана, осигуряват демонстрация на критичната способност за навременен и координиран отговор на защитата на евроатлантическата зона и, ако е необходимо, способността за достигане на предни позиции."

B-52 могат да летят 8800 мили без презареждане. Те могат да достигат 15 166 м височина, носейки ядрени или прецизно насочвани конвенционални оръжия.

САЩ помагат в Европа с бомбардировачи B-52 и B-1B Lancer

САЩ помагат в Европа с бомбардировачи B-52 и B-1B Lancer

Ударната група на самолетоносача "Хари Труман" е в Средиземно море