Българи останаха блокирани на чешко-германската граница заради строгите правила за пътуване в Европа, съобщи БНТ.

Автобус с 10 пътници, пътуващи от София за Хамбург, е спрян за проверка, при което 8 души са свалени в Чехия. Те са били принудени часове наред да чакат на изоставена ж.п. гара, за да бъдат закарани до посолството на България в Прага.

Според информация на външното ни министерство, българите не са допуснати да преминат границата, защото нямат посочен постоянен адрес в Германия.

"Ето ни и нас, изоставени в най-близкия град до германската граница в Чехия, затворена държава, няма работещ хотел, магазините затварят в 22:00 ч, в бензиностанциите не могат да влизат повече от трима човека." - споделя във видео един от пътниците.

От фирмата-превозвач обясниха, че е трябвало пътуващите да попълнят онлайн декларация, че имат постоянен адрес в Германия, като част от противоепидемичните мерки на страната.

Според пътниците обаче, част от хората са попълнили онлайн декларацията и въпреки това не са ги пуснали. След 5 часа на студа, сънародниците ни са отпътували за посолството в Прага.

От МВнР съобщиха, че са оказали пълно съдействие на пътниците. Ще им бъдат осигурени подслон и храна, докато същият автобус, с който са дошли, не ги вземе на връщане от Германия, за да ги превози до България.

Заради ограничителните мерки във връзка с COVID-19, при влизане в Германия от Чехия са в сила строги правила за допускане на чужди граждани. При един нередовен пътник превозното средство се връща обратно.

Външно напомня за строгите правила за влизане в Германия

Външно напомня за строгите правила за влизане в Германия

Препоръчва да не се пътува, ако не е наложително