Български гражданин е загинал при пороите и наводненията в Турция. Това съобщи в ефира на Нова телевизия говорителят на външно министерство Драговест Горанов.

Загиналият наш сънародник не е шофьор. Тялото е намерено и близките на загиналия са уведомени. В момента те пътуват за Истанбул за разпознаване, поясни Горанов.

Говорителят на външно министерство допълни, че след процедурата по разпознаване ще бъде съобщено името на загиналия.

По първоначални данни българският гражданин е бил стопаджия и е пътувал с камион, който в Истанбул е бил залят от порой. Горанов добави, че шофьорът на камиона е в неизвестност, като уточни че автомобилът е намерен и в него има лични вещи и дрехи на шофьора.

„Турските власти са уведомили гръцкото генерално консулство в Истанбул. Те от своя страна са известили близките, които днес ще трябва да разпознаят тялото", заяви Горанов.

„Този българин се е качил при свой приятел (познат) в кабината на камиона. Камионът е попаднал в задръстване и вълната ги е заляла. Шофьорът на камиона се е спасил, а неговият спътник е загинал", обясни още говорителят на външно министерство.

„Има и втори случай, който засега не е фатален. Български гражданин, шофьор на камион, чийто камион е бил залят също от стихията, не е открит още. Българинът се смята за изчезнал. В кабината, за съжаление, е намерен неговият GSM и лични вещи", посочи Драговест Горанов.

„Информация за други български граждани няма", каза още Драговест Горанов.

Втори българин се смяташе за изчезнал, съобщи още говорителят на външно министерство Драговест Горанов. По-късно стана ясно, че той е жив и здрав, съобщи Драговест Горанов.

След инцидента, при който кабината на нашия шофьор бе залята с вода, той се е прибрал в България и се е обадил в Генералното консулство, че е добре. С това случаят с издирването на втория ни сънародник приключва.

32 са жертвите на наводненията през последните няколко дни в Истанбул и Северозападна Турция, събщават турските медии и световните агенции. Десетки души са в неизвестност.

Президентът Абдуллах Гюл вчера каза, че това е най-тежкото наводнение, поразило Истанбул през последните 80 години, и увери, че всички държавни органи са на крак.

Щетите от наводнението се оценяват на 70 до 80 милиона евро, каза вицепрезидентът на застрахователната компания Акса Сигорта, цитиран от Анадолската агенция.

Горещи телефони за информация:

Тел: 948 30 03
Тел: 948 20 05
Факс: 948 27 05

"Непомнено досега количество валежи, средно по 185 литра на квадратен метър паднаха", съобщи премиерът Ердоган на специална пресконференция.

По думите му същинската причина за бедствието са неукрепените корита на крайградските реки, безплановото строителство.
"Отмъщението на реките може да бъде много жестоко", каза той, като допълни, че са заделени 2 млн. турски лири за пострадалите.

Особено силни бяха валежите в районите Силиври, Чаталджа, Кючюкчекмедже, Авджълар, Картал, Пендик и Тузла, къде също много домове са наводнени. Там са нанесени и най-големи материални щети.

Два горещи телефона са разкрити в Министерство на външните работи, на които български граждани, подозиращи, че техни близки бедстват в Турция, могат да получат информация. Номерата са 948 30 03 и 948 20 05 и факс 948 27 05, с код 02 за София.

Поради усложнената пътна обстановка в района, външно министерство препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване до района в близките дни.