Галин Стоев в новият директор на театъра в Тулуза, съобщи БНТ. Българският режисьор е бил предпочетен пред още петима кандидати. Той ще поеме управлението на театъра от догодина.

Френското министерство на културата отбеляза, че Стоев е внимателен към младата публика и любопитен за срещите на театъра с другите изкуства. Стоев е поставял спектакли и в парижкия театър "Комеди Франсез".

Припомняме, Галин Стоев завършва театрална режисура в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в класа на проф. Крикор Азарян. От 1992 г. работи като актьор и театрален режисьор в България, Англия, Германия, Република Чехия, Русия, Белгия, Аржентина и Франция.

През 1999 г. режисира първата си постановка на сцената на Народния театър в София. През 2011 г. с пиесата "Аркадия" на Том Стопард печели Аскеер за най-добро представление през 2001 г.

Стоев е автор на спектаклите: "Градът на ангелите" от Сам Шепърд, "Илюзията" от Пиер Корней, "Агамемнон" по Есхил (продукция на Международния театрален фестивал "Охридско лято'93"), "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, "Мяра за мяра" от Уилям Шекспир, "Леонс и Лена" от Георг Бюхнер, "Кавказкият тебеширен кръг" от Б. Брехт, "Дисни трилър", "Войцек" от Г. Бюхнер.

Освен че е режисьор, Стоев участва и с роли на сцената и в киното. Играе във филма "Подгряване на вчерашния обед" (2002), както и в много постановки като режисираната от него "Чайка" от Антон Чехов, на Малък градски театър "Зад канала", за която през 2005 г. получава годишната награда "Златна муза" за високи творчески постижения и принос в развитието на българо-руските културни отношения.