Сътрудничеството между Европейския съюз и НАТО трябва да се увеличи, като България е поела ангажимент по време на своето председателство на евросъвета да подпомогне този процес. Това заяви в специално интервю за "Панорама" генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Той беше категоричен след срещата на високо равнище на 25 май, че САЩ увеличава своето присъствие в алианса и заедно с Канада постепенно повишават бюджетите си за отбрана. Столтенберг е категоричен, че НАТО може да пребори тероризма, но не и без участието на отбранителните мощности за всяка една от държавите в алианса и водещите му партньори.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Приветствам приноса на България към нашето регионално присъствие в Черноморието.

БНТ: Като говорим и за България, България поема председателството на ЕС догодина, това променя ли ролята на България в НАТО?

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Формално, разбира се, не се променя ролята на България в НАТО, но по такъв начин България става още по-важен съюзник в НАТО, защото България може да осигури още по-тясна връзка между НАТО и ЕС и аз приветствам ясното намерение на България, което тя декларира да включи сътрудничество между НАТО и ЕС като важен въпрос в дневния ред на своето председателство.

БНТ: Именно черноморският регион е мястото където Русия, НАТО и ЕС се доближават най-много. Може ли изнервяне на конфликта да доведе до инциденти и каква е ролята на България?

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Нуждаем се от по-голяма прозрачност и предсказуемост на бойните действия в Черно море особено по отношение на военните учения. Трябва да не допускаме такива произшествия като например свалянето на руския самолет на турска територия през 2015 г. или пък опасни действия в Черно море и Балтика.

БНТ: Това беше първото участие на президента и министъра на отбраната на среща на високо ниво на НАТО, съзряхте ли у тях решителност?

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Абсолютно, изцяло. Бях много впечатлен и от двамата. Българският президент направи изказване на вечерята много убедително. Много ясно послание отправи за ангажимента на България, говори за значението на НАТО и за подкрепата на България за отбраната и диалога. Русия е наш съсед, тя е тук и ще остане тук и ние трябва да работим за укрепване на отбраната си и за по-тясно развитие на сътрудничеството с Русия. Според нас отбраната е най-добрият начин да се опази мирът, а мирът и стабилността са основата за икономическата стабилност за България и останалите страни.