Българският антарктически институт сключи споразумение за сътрудничество с Португалската полярна програма, съобщи ръководителят на българската антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев.

Вчера, 13 март, документът беше подписан в Лисабонския университет от проф. Пауло Ферао - председател на португалската Фондация за научни изследвания и технологии, и проф. Христо Пимпирев. Поводът е десетгодишнината от началото на българо-португалските изследвания в Антарктида и създаването на Националната полярна програма на Португалия.

Български учени откриха на Антарктида  растения от древния суперконтинент Гондвана

Български учени откриха на Антарктида растения от древния суперконтинент Гондвана

Успешно завърши и българо-португалският проект "Антарктика роботикс академи"...

Споразумението стана факт в рамките на конференцията "Непознатата Южна земя и португалската полярна програма". Посланикът на България в Лисабон Василий Такев откри събитието, не само в качеството си на дипломат, но и като участник в една от първите български антарктически експедиции. Сред официалните гости бе и Министърът на науката, технологиите и висшето образование на Португалия Мануел Ейтор, както и португалски полярници, работили на българската база.

Лекции и презентации на полярна тематика бяха изнесени от португалска и българска страна. Те отразяваха развитието на полярните науки през последните десет години и разкриването на нови възможности за научни изследвания.

Снимка 345233

Източник: Български антарктически институт

Христо Пимпирев и Гергана Лаптева представиха двете си нови книги за Антарктида: "Антарктида - студеният юг" и "Terra Asutralis Incognita - Непознатата Южна земя". Иглика Трифонова, председател на Асоциацията на младите полярни изследователи АПЕКС-България, запозна присъстващите с образователните дейности на асоциацията през последните години.

След конференцията беше открита изложбата "Непознатата Южна земя - от въображаемата до реалната картография". В нея са представени приносите на България и Португалия в антарктическата картография.