Някои европейски страни не могат да засичат регистрационните номера на българските автомобили и така не са в състояние да им налагат глоби.

В Рим например колите с български номера влизат безпроблемно в ограничената за нормални автомобили централна зона, съобщи БиТиВи.

Българските регистрации имат "привилегията" да не бъдат разчетени от компютърната система на Италия, която е една от най-модерните в Европа.

Системата чете номерата и формира автоматично глобата, която се изпраща на нарушителя.

Българските номера се разчитат, но не могат да се идентифицират от регистъра в повечето случаи, заяви за bTV представител на фирмата производител на софтуера.

Системата за засичане на скоростта на италианските магистрали е последна дума на технологията. Тя е в състояние да отчита средната скорост в различни участъци, да определя кога и с колко се надвишава допустимото.

Работи със специални магнитни, ултравиолетови клетки, проследяващи превозното средство десетки километри напред. Системата, наречена "Тютор", е несъвместима за момента с българския национален регистър.

От този факт се възползват масово румънци, които са в хиляди повече от българите и е въпрос на време проблемът да намери разрешение.