Страните от Централна Европа и Балканите трябва да се подготвят по-добре в случай на нова газова криза. Те трябва да съсредоточат усилията си в насока, която ще намали зависимостта им от Русия, защото в момента не са готови за нова газова криза.

До това заключение се обединиха участници в срещата на Централноевропейската инициатива, която се проведе в Букурещ, съобщи Balkaninsight.

Дебатът за енергийна сигурност се засили през последните години, като резултат от все по-голяма необходимост от природни ресурси и диверсификацията на различните енергийни източници, отбеляза Хидо Бишчеви, генералният секретар на Съвета за регионално сътрудничество.

Припомняме, в началото на годината заради разногласия между Украйна и Русия "Газпром" спря подаването на природен газ. При възникналата криза подаването на руски газ към Европа бе спряно, от което бяха засегнати много балкански страни.

Те обаче постигнаха съвсем малък напредък, за да намалят зависимостта си от Москва, посочва BalkanInsight.

Aгенцията изтъква като временни успехи споразумението за финансиране на инфраструктурни проекти като част от Европейския план за икономическо възстановяване, който е на стойност 250 млн. евро, както и идеята за предоставяне на Европа на нова европейска „супермрежа"за електричество и газ от страна на ЕС.

Въпреки това страните от балканския регион не са достатъчно подготвени за нова газова криза, ако тя бъде факт в близките месеци, заключва Balkaninsight.