Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че балканските държави трябва да прокарат реформи и да работят за преодоляване на дългогодишните противоречия, ако искат да се присъединят към ЕС, съобщава Ройтерс.

Тази седмица Габриел ще се срещне с лидерите на Сърбия и Косово по време на първата си визита в региона като външен министър на Германия. Следващата седмица бившият икономически министър ще посети и Албания.

"Ще уверя моите партньори на преговорите: "Пътят към ЕС остава открит, ако изберете реформи или напредък вместо разделение и застой", отбеляза Габриел в съобщение.

По думите му раните от миналото все още подклаждат напрежение в региона, подчертавайки, че е отчетен забележителен напредък на Западните Балкани през последните години.

"Искаме да подкрепим държавите в региона в развитието на демокрация и върховенство на закона и да се придвижат към стабилност и просперитет", добави той.

Миналият месец премиерът на Сърбия Александър Вучич предупреди германския канцлер Ангела Меркел за сериозни последствия, включително увеличаване на национализма и проруските симпатии, ако ЕС не даде ясно послание за членство на държавите от Западните Балкани.

Утре Габриел ще се срещне с Вучич и сръбския външен министър Ивица Дачич преди да посети Косово.