Броят на бежанците, опитали се да влязат в ЕС, се е увеличил рязко през май, съобщава германската медийна група Funke, позовавайки се на европейската гранична агенция Фронтекс, предаде ДПА.

През май е имало 4300 незаконни опита за навлизане на Стария континент по основните миграционни коридори, което е почти три път повече спрямо април.

10-годишен спад на молбите за убежище в ЕС

10-годишен спад на молбите за убежище в ЕС

Подадените молби за убежище са намалели до 8730 през април

През април тези опити паднаха до рекордно дъно в резултат на пандемията от коронавирус.

Според разпространяваната информация Фронтекс е регистрирал общо 31 600 незаконни пресичания на границата между януари и май 2020 г. - 6% по-малко спрямо същия период на миналата година.

От Фронтекс подчертават, че маршрутът от Турция към Гърция е най-активният към Европа. От януари до май са регистрирани 12 700 случая, което е с 28% по-малко спрямо миналата година.

3700 бежанци са пресекли Западното Средиземноморие от Мароко към Испания през първите пет месеца на тази година, което е наполовина по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

Повече от 6900 незаконни пресичания на границата са регистрирани по маршрута на Западните Балкани - увеличение с 50% спрямо същия период миналата година.

В Централното Средиземноморие от Либия и Тунис до Италия и Малта от Фронтекс са отчели 5500 случая, което е почти три пъти повече от същия период на 2019 г.