Балканите биха могли да бъдат много по-важно място на световната арена в новата геостратегическа среда. Това смята Стив Банън, бивш съветник на президента на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от B92.

"Европа е много, много важна за президента Тръмп и очевидно много важна за САЩ, защото вие сте майката на цивилизацията, от която произлезе новият свят", каза бившият главен стратег на американския лидер в интервю за Радио и телевизия на Република Сръбска (РТРС).

Мнението е, че Балканите ще се превърнат в много важно място в световен мащаб, където в нова геостратегическа среда Китай, Иран и Турция формират някакъв вид съюз.

По отношение на Студената война, Банън смята, че тя не е приключила.

Мисля, че беше много силно това, което се случи в Хелзинки, което смятам, че е положително. Мисля, че е много положителна поканата на Тръмп към Путин да посети САЩ и мисля, че Путин е поканил Тръмп да посети Русия, това е начинът за комуникация, коментира Банън.

Според него Джордж Сорос е "бащата на всяко зло в САЩ и по света". Банън вярва, че Сорос се опитва да промени Европа, използвайки милиарди долари американски средства.

Сорос финансира неправителствените организации, свързани с леви медии, за да се противопоставят на популистки и националистически партии в Европа, смята той и добави, че целта му е да бъде противотежест на Сорос и на "лошите му намерения в Европа".

"Мисля, че Джордж Сорос много негативно влияние по света. Мисля, че той много навреди на Европа. Смятам, че всички тези проблеми с мигрантите, с отворените граници, които наистина вредят на тези страни, ние виждаме истински ответен удар от държави като Унгария, Австрия и Италия. Всичко това идва от инициативите на Сорос", изрази виждания си Банън.