В Израел е арестувана организирана група от неонацисти. Израелската полиция съобщава за ареста на участниците в групата, които са обвинени в нападения над чужденци, хомосексуалисти и религиозни евреи.

Разследването на групата продължило повече от година. Първият разследван инцидент е от преди година, когато в град Петах-Тиква, недалеч от Йерусалим, синагога е изрисувана със свастики и името на Адолф Хитлер.

Полицията е задържала 8 човека на възраст между 16 и 21 години. Всичките са граждани на Израел, емигранти от бившия Съветски съюз, съобщава Би Би Си.

По информация от полицията при обиските в квартирите на заподозрените е била намерена нацистка военна литература, портрети на Адолф Хитлер, ножове и огнестрелно оръжие. Арестуваните са признали, че се нападали хора в Тел-Авив.

"Трудно е да се повярва, че привърженици на нацистката идеология могат да съществуват в Израел но това е факт", коментира началникът на разследването Ревитал Алмог.

Според полицията бандата е подбирала жертвите си по външен вид и най-вече по това, те да не са способни да се защитават сериозно.

Неонацистите са фотографирали своите действия или са ги заснемали с видео. На някои от сесиите се вижда как хората лежат на земята, а няколко човека ги ритат. На една от снимките личи, че побоят е нанасян с бутилка.
Списание „Хаарец" пише, че бандата е нападала и свои сънародници, емигранти от Русия, като включително е пребивала и граждани, които са се опитвали да помогнат на жертвите.

Всички арестувани са емигрирали в Израел съгласно закона за връщане на евреи. Той позволява на всеки, които има еврейски произход, да стане гражданин на Израел.
Те са свързани с юдаизма изключително слабо - чрез баба или друга далечна родственица", коментира Ревител Алмог.
"Они связаны с иудаизмом очень слабо - через бабушек или дальних родственников", - прокомментировала Ревитал Алмог.