Кметът на Бърлингтън, американският щат Върмонт, писал на съветски колега в провинциален град, че иска САЩ и Съветският съюз да "живеят съвместно като приятели". В това Москва видяла възможност за пропаганда и конкретно "да разкрие американския империализъм като основен източник на опасност от война".

Този кмет е бил Бърни Сандърс, историята за неговото пътуване до Съветския съюз през 1988 г. е съобщавана и преди. Но много подробности от дипломацията на Сандърс по време на Студената война преди и след тази визита - и усилията на Съветския съюз да се възползва от антивоенния дневен ред на Сандърс за лични пропагандни цели - като цяло остават неразкрити.

Пуснаха видео с Бърни Сандърс полугол и пиян на меден месец в СССР

Пуснаха видео с Бърни Сандърс полугол и пиян на меден месец в СССР

Видеото е от 1988 г.

Вестник "Ню Йорк таймс" е проучил 89 страници от писма, телеграми и съветски правителствени документи, които далеч по-подробно описват личните усилия на Сандърс да установи връзки между неговия град и страна, която тогава все още е била възприемана като враг от повечето американци, въпреки че тогава бяха инициирани реформи при последния съветски лидер Михаил Горбачов.

Документите също показват как Кремъл е разглеждал тези отношения за побратимяване като инструмент за промяна на американското обществено мнение към Съветския съюз.

"Един от най-полезните канали на практика за активно провеждане на информационно-пропагандни действия се доказва контактът за побратимяване", пише в документ на Министерството на външните работи на Съветския съюз, предоставен на представители на град Ярославъл.

Документите са част от правителствени архиви в Ярославъл, който се е побратимил с Бърлингтън. Документите са достъпни за публично ползване, макар че архивари коментираха, че до момента никой не е проявявал желание да ги прегледа.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на проучената информация, че Сандърс вероятно е единственият местен американски представител, който е използван с цел пропаганда. Документите също показват интензивни приготовления на Съветския съюз да се възползва от заинтересоваността на Сандърс към тяхната страна.

Когато Сандърс е обявил през 1987 г., че Бърлингтън ще търси побратимяване със съветски град, десетки други американски градове са установили подобни отношения или са се опитали.

Предизборната кампания на Сандърс не оспорва достоверността на документите. В съобщение се казва, че кандидатът се гордее с дипломатическите си усилия и се подчертава, че идеята за побратимяване на съветски с американски градове тогава е получила подкрепа на най-високо ниво.