Ново национално социологическо проучване показва, че Бърни Сандърс и Джо Байдън са с изравнени позиции три дни преди първите вътрешни избори в Демократическата партия за кандидат за президент на САЩ.

В понеделник Айова поставя начало на първите предварителни избори, така наречените "праймъриз", на които се провеждат партийни събрания на активисти (caucuses).

Кампания срещу социалиста Бърни Сандърс преди първите избори на демократите в Айова

Кампания срещу социалиста Бърни Сандърс преди първите избори на демократите в Айова

Харесвам Бърни, мисля, че има страхотни идеи, но Мичиган, Пенсилвания и Айова

Сондажът на NBC News/Wall Street Journal разкрива, че Сандърс е подкрепен от 27% от демократите, докато Байдън е зад него само на 1% разлика (26 на сто). За първи път в проучванията на NBC News/Wall Street Journal Сандърс води нa национално ниво.

Елизабет Уорън е трета с 15%, а останалите кандидати получават под 10 на сто.

Но националните социологически проучвания не помагат много за прогнозиране на победителя на първите гласувания. Други проучвания показват, че Бърни Сандърс има преднина преди гласуването в Айова.

Сандърс поведе в Айова

Сандърс поведе в Айова

Ключов вот за Демократическата партия

Сандърс също е фаворит и на второто щатско гласуване, Ню Хемпшир, което означава, че другите кандидати, предимно Байдън, ще трябва да намерят начин да спрат устрема на Сандърс, ако искат да получат номинацията на Демократическата партия.