Европейската комисия съобщи следващите стъпки в преговорите за Брекзит, след като Великобритания и ЕС постигнаха споразумение по първата фаза, а именно напускането на съюза.

Какво решиха за ирландския въпрос на преговорите за Брекзит?

Какво решиха за ирландския въпрос на преговорите за Брекзит?

Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия си издейства 6 отстъпки

Ако Европейският съвет (Член 50) реши, че е постигнат достатъчен напредък (решението най-вероятно ще бъде взето на срещата на върха на ЕС през следващата седмица - Бел. ред.), преговарящите от страна на Европейската комисия и Великобритания ще започнат да подготвят текста на споразумението за напускане на ЕС в съответствие с Член 50 от Договора за ЕС на базата на сключената днес сделка между двете преговарящи страни по въпросите, касаещи излизането на Великобритания от ЕС.

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Пробив в преговорите между Брюксел и Великобритания за Брекзит

Това обяви шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер

В съответствие с насоките от 29 април 2017 г., и щом страните членки приемат оценката на Европейската комисия, ЕК веднага ще започне работа по преходни споразумения и проучвателни преговори за бъдещите отношения между ЕС и Великобритания. Това означава преминаване към втора фаза - уреждане на бъдещите търговски отношения между преговарящите страни.

Междувременно главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние разкри, че споразумението за Брекзит трябва да бъде готово до октомври 2018 г. Той подчерта, че все още има пречки в преговорите. 

Споразумението можете да прочетете тук.