Шамил Басаев Чеченският сепаратист Шамил Басаев пое отговорността за взимането на заложници в училището в Беслан, както и за серия други атентати.
Информация за това е публикувана в сайта на чеченските сепаратисти.

Бригада шахиди “Риядус Салихийн” е провела редица операции на територията на Русия: взривовете на Каширско шосе и в Московското метро, взривовете в двата самолета и операцията “Норд Уест” в град Беслан, която е била дело на Втори батальон шахиди, под командването на полковник Орстхоев, се казва в изявлението.

В обръщението си Басаев заявява, че отговорността за смъртта на децата в Беслан е на руските власти.
Ние твърдим, че имаше щурм на спецслежбите, настояваме за публично разследване на събитията в Беслан от ООН, ЕС и всички, които осъждат едностранно действията ни. Готови сме да окажем всякакво съдействие в разследването на събитията и ще предоставим всичката информация, с която разполагаме, заявява Басаев в изявлението, цитирано от електронното издание ГазетаРу.

По-нататък се изброяват исканията на чеченските сепаратисти, сред които е и оставката на президента Путин и извеждане на руските войски от Чечня.

Освен това в заявлението се съобщават и разходите по атентатите:
Взривовете на двата самолета ми струваха 4000 долара, на Каширско шосе и в метрото – 7000, а операцията “Норд Уест” – 8000 евро.
Оръжието, колите и експлозивите са крадени – всички разходи бяха само за храна и екипировка. И всъщност парите не ни стигнаха до Москва, твърди Басаев.