Зоните за деескалация, предложени от Русия, са възможност за бунтовниците от опозицията да се предадат и "примирят" с Дамаск, съобщи Башар ал-Асад пред беларуския канал ОНТ, цитиран от Ройтерс.

Според Асад зоните за деескалация осигуряват защита и спокойствие на цивилното население. В интервюто си Асад обеща да се бори до последно за защитата на тези зони и да "смаже" всички, които се опитат да ги заплашат.

Зоните за деескалация бяха предложени от Русия и започнаха да действат миналата седмица, обхващайки части от западната част на страната. Дамаск предложи там да бъдат позиционирана и руска военна полиция. По думите на Асад това се прави с цел да се защитят цивилните граждани. Според него следващата стъпка е държавата да даде на бунтовниците втори шанс - "трябва да дадем на бунтовниците, които искат да се помирят с държавата, възможност да предадат оръжията си". Тези бунтовници щели да получат амнистия от Дамаск, увери Асад.

Въпреки че опозицията в Сирия не прие руския план за въвеждането на зони за деескалация, според Асад тези зони, както и споразуменията за примирие трябва да се приемат като алтернатива на мирните преговори.

В заключение Асад заяви, че не е уморен и че ще продължава да се бори с терористите на всяка цена. Той също сподели мнението, че Доналд Тръмп е наредил въздушните атаки срещу сирийската въздушна база, не в отговор на предполагаемата химическа атака срещу цивилни, а за да затвърди позициите си пред политическите и лобистки групи в САЩ.

Стотици загинали при удар по склад с химически оръжия в Сирия

Стотици загинали при удар по склад с химически оръжия в Сирия

Това потвърждава, че терористите от ДАЕШ и Ал Нусра притежават химически оръжия

Припомняме, стотици цивилни загинаха при химическото нападение в Хан Шейхун през месец април. От САЩ заявиха категорично, че атаката е била дело на Асад. Това обаче беше отречено от Дамаск и Русия.