Американските специални служби са подслушали комуникации с участието на сирийски военни и химически експерти, говорещи за подготовка на атаката със зарин в сирийската провинция Идлиб на 4 април. Това е съобщил високопоставен американски правителствен служител пред CNN.

До добиването с информацията се стигнало след незабавен преглед на цялата добита разузнавателна информация в часовете след химическата атака за потвърждаване на отговорността за използването на химически оръжия при атаката в град Хан Шейхун в северозападната част на Сирия, при която загинаха близо 90 души, множество от които деца. Американските власти заявиха по-рано, че нямало съмнение, че сирийският президент Башар Асад е отговорен за нападението.

Да се разследва химическата атака в Сирия, настоя Лавров

Да се разследва химическата атака в Сирия, настоя Лавров

На пресконференция след срещата с Тилърсън

САЩ не са знаели преди атаката, че тя ще бъде извършена, подчертал правителственият служител. САЩ събират голям обем подслушани комуникации в райони като Сирия и Ирак, като материалът често не се обработва, освен ако няма някакво специално събитие, което изисква анализаторите да се върнат и да претърсят събраната информация.

Русия отрича версията на САЩ за химическата атака, като твърди, че сирийски военни самолети са бомбардирали складове с боеприпаси на бунтовниците край Хан Шейхун, като в складовете имало и химически оръжия, които след бомбардировките започнали да изтичат.