Президентът на САЩ Джо Байдън ще се подпише под няколко федерални директиви, които незабавно ще осигурят облекчение за американските семейства, засегнати от пандемията, а същото така ще разшири защитата на федералните работници, пише "Гардиън".

Първото действие е насочено към продоволствената несигурност и конкретно разширяване на програмата за осигуряване на храна за бедните семейства и децата. Заповедта също е опит за изясняване на правило, което гарантира, че безработните американци все още получават помощи за безработица, ако откажат да работят заради риск за здравето им.

Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

Задължително носене на маска в транспорта

Втората заповед е насочена към разширяване на защитата на федералните работни чрез възстановяване на правата за колективно договаряне и увеличаване на минималната почасова надница за федералните служители на 15 долара. За да се осъществи, Байдън ще нареди на агенции да проверят кои федерални работници печелят по-малко от 15 долара на час и да разработят препоръки за увеличаване на почасовото заплащане.

Вчера данните на Министерството на труда показаха, че нивото на безработните остава на исторически високи нива, като още 900 000 американци са подали документи за безработица през миналата седмица.

Фаучи доволен от работата с Байдън

Фаучи доволен от работата с Байдън

След напрегнатите си отношения с Тръмп

Днешните действия на президента са част от блиц директиви, откакто пое властта. Часове след встъпването си в длъжност държавният глава се подписа под заповед за защита на американците, които не могат да плащат наема или ипотеката си. Мярката е удължена до края на март. Той разкри и национална стратегия за борба с коронавируса, която предвижда увеличаване производството на ваксини, подготвяне на указания за отваряне на училищата и фирмите, а също задължаване на американците да носят маски.