Десетима сенатори от Републиканската партия се съгласиха да продължат разговорите с Белия дом в опит да договорят двупартиен финансов пакет за подпомагане на американците и икономиката на САЩ, пише "Гардиън".

Републиканците проведоха двучасова среща с президента Джо Байдън и вицепрезидент Камала Харис в понеделник вечерта, но не постигнаха пробив.

Разговорите продължиха по-дълго от планираното, което е доказателство, че президентът има амбиция да посредничи между демократите и републиканците за постигане на споразумение.

Сюзан Колинс от Мейн ръководи републиканците на срещата в Белия дом. Тя описа разговорите като "отлични" и "открити и много полезни". Но тя подчерта, че има големи различия между предложението на Байдън да бъдат гласувани 1,9 трилиона долара и алтернативното предложение на десетимата сенатори, което е 1/3 по-малко.

Колинс подчерта, че е имало много добра размяна на мнения. Тя поясни, че не са постигнали споразумение и никой не е очаквал да се случи на двучасова среща. Сенаторът добави, че са постигнали съгласие да продължат разговорите и работата по най-важните въпроси.

След срещата Белият дом излезе със съобщение, в което открито се заявява, че Байдън не желае да се отлага финансовата помощ.

Липсата на напредък на преговорите между двете страни означава, че демократите вероятно ще продължат с изпълнението на плановете без подкрепата на Републиканската партия. Часове по-рано лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси внесоха съвместна бюджетна резолюция, което е крачка към приемане на пакета със стимули без подкрепата на републиканците.

Точно 10 републиканци са необходими на демократите за преодоляване на прага от 60 гласа в Сената, ако републиканците прибягнат до блокиращата тактика filibuster (блокиране на сенатски решения поради липсата на 60% мнозинство -б.р).

Разликата между двете предложения е огромна. Републиканците искат да бъдат отпуснати само 618 милиарда долара. Пакетът не съдържа финансиране за щатите и местните власти, а също има различия и по други въпроси. Пакетът на републиканците също включва директна еднократна финансова помощ за американец от 1000 долара, който печели под 40 000 долара на година. За сравнение планът на Байдън включва 1400 долара помощ, който печели под 75 000 долара на година.

Пакетът на Байдън е по-щедър и включва удължаване на финансовата помощ за безработица.