Първи симптоми на потенциална слабост на президента на САЩ Доналд Тръмп по пътя му към преизбиране. Двамата основни кандидати на демократите за държавен глава водят пред републиканеца в Мичиган, показва проучване, цитирано от "Ройтерс".

Мичиган се очаква да бъде ключов щат на изборите за президент през ноември 2020 г. и решаващ за преизбирането на Тръмп за още четири години.

Изследването разкрива, че бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън и американският сенатор Бърни Сандърс водят с 12% на Тръмп.

Ако днес се провеждат изборите, само 36% в Мичиган биха гласували за Тръмп.

Мичиган, който не е гласувал в подкрепа на републиканец за президент от 1988 г., шокира политическите наблюдатели през 2016 г. На изборите преди три години Мичиган подкрепи Тръмп и го вкара в Белия дом.

Победа в Мичиган ще е от решаващо значение за преизбирането на Тръмп, както и в щатите Уисконсин и Пенсилвания, където ситуацията е подобна.

В проучването на Glengariff Group в Лансинг са участвали 600 души. То е публикувано от местните медии The Detroit News и WDIV-TV.

Проучване на Quinnipiac University в началото на май установи, че Байдън води с 11% на Тръмп в Пенсилвания.

В тези щати производството и селскостопанският сектор са засегнати от търговските войни на американския лидер.

Докато в Демократическата партия тепърва започва битката между повече от 20 кандидати за избиране на съперника на Тръмп, републиканците са оптимисти, че има още време да инвестират усилия в щати като Мичиган и Пенсилвания.