Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обмисля да номинира Том Донилън за директор на ЦРУ, съобщиха двама източници пред "Политико".

Донилън е бивш съветник по националната сигурност в администрацията на Барак Обама.

Байдън: Америка се завърна
Обновена

Байдън: Америка се завърна

САЩ са готови да препотвърдят историческата си роля на лидер...

Изборът на шеф на ЦРУ е един от трудните за Байдън при сформирането на екипа си за национална сигурност. Агенцията изпадна в неловко положение по време на управлението на Доналд Тръмп, който многократно подкопа службите с обвинения, че представляват "дълбока държава".

Докато Донилън е фаворит за поста, Майкъл Морел, който преди временно управляваше ЦРУ, остава основният конкурент. И двамата има опит под интензивен натиск и са запознати с бюрокрацията в разузнавателните служби на най-високо ниво. Но всеки от тях си носи багаж: Морел е обвиняван, че е защитил използваните от ЦРУ методи за изтезания в миналото. Донилън пък е атакуван, че се държи твърдо строго към подчинените, искайки огромно количество работа да бъде свършена с неясна цел.

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Байдън разкри топ екипа си в сферата на външната политика и сигурността

Джейк Съливан ще е съветник по националната сигурност

Друго име, което се спряга за директор на ЦРУ, е Джей Джонсън, бивш секретар за вътрешната сигурност при управлението на Барак Обама. Джонсън, бивш федерален прокурор, служи и в Пентагона по време на първия мандат на Обама. Той се опита да затвори "Гуантанамо", но не успя. Не е ясно дали има шансове за поста директор на ЦРУ. Той е разглеждан като кандидат и за други постове, включително шеф на Пентагона и главен прокурор.

По-рано тази седмица Байдън разкри част от екипа си в сферата на националната сигурност.