Президентът на САЩ Джо Байдън каза на украинския си колега Владимир Зеленски в сряда, че Вашингтон ще увеличи "помощта за сигурност" за Киев с още 1 милиард долара, съобщава СиЕнЕн.

Оръжейният пакет ще включва "допълнителни оръжия за артилерия и брегова отбрана, както и боеприпаси за артилерията и усъвършенствани ракетни системи".

Байдън разговаря по телефона със Зеленски в сряда преди обявяването на помоща във врзъка с инвазията на Русия.

"Потвърдих отново ангажимента си, че Съединените щати ще застанат до Украйна, докато защитават нейната демокрация и подкрепят нейния суверенитет и териториална цялост пред лицето на непредизвикана руска агресия", каза Байдън.

Зеленски: Русия е хвърлила око на територии от Варшава до София

Зеленски: Русия е хвърлила око на територии от Варшава до София

Според него инвазията в Украйна е само първа стъпка

"Информирах президента Зеленски, че Съединените щати предоставят още 1 милиард долара помощ за сигурност на Украйна, включително допълнителни оръжия за артилерия и брегова отбрана, както и боеприпаси за артилерията и модерните ракетни системи, от които украинците се нуждаят, за да поддържат своите отбранителни операции в Донбас. Обсъдихме и усилията на министър Остин в Брюксел днес за координиране на допълнителна международна подкрепа за украинските въоръжени сили."

САЩ също ще предоставят 225 милиона долара хуманитарна помощ, която Байдън каза, че ще бъде насочена към "доставяне на безопасна питейна вода, важни медицински консумативи и здравни грижи, храна, подслон и пари в брой за семействата за закупуване на основни предмети".

Медведев постави под въпрос съществуването на Украйна след две години

Медведев постави под въпрос съществуването на Украйна след две години

Руският политик продължава с острите си заплахи