Президентът на САЩ Джо Байдън публикува това, което той определи като "първия в историята" национален план за борба с вътрешния тероризъм, съобщава "Войс оф Америка".

В изявление от вторник Байдън казва, че Националната стратегия за противодействие на вътрешния тероризъм има за цел да подобри правителствения анализ и обмена на информация за вътрешния тероризъм с правоприлагащите органи на всички нива.

Предотвратяването на вербуването на терористи, способността им да се мобилизират и осуетяване и нарушаване на тяхната дейност също са ключови елементи на стратегията, каза президентът.

Планът също така цели "да се обърне към дългосрочните участници" във вътрешния тероризъм като "расова, етническа и религиозна омраза".

Вътрешният тероризъм е основна заплаха за САЩ

Вътрешният тероризъм е основна заплаха за САЩ

Предупреждение от властите

"Вътрешният тероризъм - воден от омраза, фанатизъм и други форми на екстремизъм - е петно ​​върху душата на Америка. Това противоречи на всичко, към което се стреми нашата страна и представлява пряко предизвикателство за националната ни сигурност, демокрация и единство", каза Байдън в изявлението.

Стратегията е публикувана повече от шест месеца след атаката на Капитолия в САЩ от 6 януари от хиляди поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, докато Конгресът гласуваше за удостоверяване на президентската победа на Джо Байдън, която Тръмп отказа да признае.

Насилствените екстремисти в САЩ представляват повишена заплаха през 2021 г., като белите супремасисти и антиправителствени милиции представляват най-голям риск, според служители, цитирали доклад от кабинета на директора на националното разузнаване.

Директорът на ФБР обвини метежниците във вътрешен тероризъм

Директорът на ФБР обвини метежниците във вътрешен тероризъм

Това са първите показания на Рей пред Конгреса от атаката