Американският министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че вътрешният тероризъм е една от основните заплахи за страната. Това съобщи CNN.

Според него до този извод го е довел щурмът на Капитолия от 6 януари, извършен от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп.

"Това ми даде решимостта да удвоим усилията си за борба с (...) една от най-големите заплахи, с които се сблъскваме в момента в родината ни, заплахата от вътрешния тероризъм", каза Майоркас.

"Той ни покани": Метежниците от Капитолия обвиняват Тръмп с нова защита пред съда

"Той ни покани": Метежниците от Капитолия обвиняват Тръмп с нова защита пред съда

Щурмът на Капитолия е "събитие, вдъхновено от президента на САЩ

Крайнодесните "Горди момчета" попаднали в центъра на вниманието на Конгреса на САЩ, след като движението е признато за терористично в Канада. Неофашистите, облечени в тениски на Фред Пери и с лозунги на Доналд Тръмп на шапките, се разследват за екстремизъм, като им се блокират социалните мрежи.

Според експертни оценки е малко вероятно радикалите да бъдат включени в списъка на терористите в САЩ, тъй като тази мярка може да предизвика вълна от насилие.

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Чувства се предаден от Тръмп

Новата политика на Белия дом обаче може да увеличи недоволството на ултрадесните, които са уверени, че западната цивилизация трябва да бъде "спасена".