Адвокатът на щурмувалия сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) Джейкъб Ченсли заяви, че клиентът му е готов да даде показания срещу бившия американски президент Доналд Тръмп на изслушванията в Сената за импийчмънта, предаде "Асошиейтед прес".

Ченсли стана известен като "викинга" или "шамана", след като по време на щурма нахлу в Капитолия с кожена шапка с рога и копие. Той беше обвинен в умишлено проникване и че е влязъл в обект под специален режим, без да е упълномощен и беше арестуван.

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

На 9 февруари започва импийчмънтът на Тръмп

Процесът ще започне в Сената

Адвокат Албърт Уоткинс заяви, че Ченсли е "бил очарован" от Тръмп. По мнението на адвоката, клиентът му е действал по покана на бившия президент и затова е заслужавал помилване от Тръмп. Но Тръмп отказа да помилва своите привърженици.

"Той се почувства така, сякаш президентът го е предал", подчерта Уоткинс.

Адвокатът отбеляза, че все още не е разговарял с никого от членовете на Сената, но смята, че е важно сенаторите да чуят гласовете на тези, които са станали обект на подстрекателство от Тръмп. Освен "викинга", още четирима души заявиха, че са били вдъхновени от думите на Тръмп за щурмуването на Капитолия.

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

Пелоси подписа импийчмънта на Тръмп

На ход е Сената

На 6 януари привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия след митинг във Вашингтон. Демонстрант и полицай бяха убити при безредиците, а още трима починаха от причини, несвързани с насилие. След като полицията изведе метежниците от сградата на конгреса, конгресмените потвърдиха победата на демократа Джо Байдън на президентските избори. Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) отстрани Тръмп от длъжност по обвинение в подбуждане към метеж.

Ченсли участва в щурмуването на Капитолия в полугол вид, с бойна украска на лицето, в кожена шапка с рога и копие в ръцете. Тялото му е покрито с татуировки, които са свързани с древни скандинавски символи и косвено с фашизъм. Ченсли се самоопределя като "QAnon шаман", като подкрепя конспиративната теория QAnon, според която демократите са организирали социална експлоатация на непълнолетни в ресторант във Вашингтон, а републиканският президент Доналд Тръмп се борел срещу това.

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Последователи и конспиратори на QAnon са съкрушени от инаугурацията на Байдън

Вярващ в конспирации: Как се подведохме толкова дълго, всички ли сме идиоти?