Лидерът на мнозинството в Сената демократът Чък Шумър посочи началната дата за процеса на импийчмънт на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Сената - 9 февруари. Това разкри Си Ен Ен.

Според него обвиненията за импийчмънт ще бъдат представени в понеделник, 25 януари, от прокурорите на Камарата на представителите. Той добави, че след това, в рамките на две седмици, обвинението и защитата ще могат да се подготвят за предстоящия процес в Сената и да оформят своите позиции в специални документи.

"Партиите ще започнат да се появяват през седмицата на 8 февруари", каза Чък Шумър.

На 6 януари привържениците на Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса на САЩ, прекъсвайки заседание, на което парламентът трябваше да одобри резултатите от последните избори.

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Импийчмънтът на Тръмп влиза в Сената в понеделник

Тръмп събира $2 млрд. за библиотека и мисли да създаде "Патриотична партия"

След това американският конгрес официално одобри победата на Байдън, а Тръмп осъди насилието в Капитолия и обеща да гарантира мирен трансфер на власт.

На 13 януари Камарата на представителите на САЩ прие резолюция за импийчмънт на Тръмп, която ще бъде разгледана от Сената.

По-рано лидерът на републиканското малцинство в американския сенат Мич Макконъл изпрати на Чък Шумър предложения за графика на изслушванията в Сената като част от процеса на импийчмънт на Тръмп.

Тръмп: Новият импийчмънт е абсолютна нелепост и опасност за САЩ

Тръмп: Новият импийчмънт е абсолютна нелепост и опасност за САЩ

Тръмп направи коментара преди да потегли от Белия дом за Тексас