Камарата на представителите на САЩ предприема импийчмънт в Сената в понеделник, като обвинява бившия президент Доналд Тръмп за подбуждане към бунт, съобщава "Ройтерс".

Започва процес, който може да му забрани да заема отново същия пост, заяви в петък лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър.

"Сенатът ще проведе процес за импийчмънт на Доналд Тръмп. Ще бъде пълен процес. Ще бъде справедлив процес", коментира Шумър на пода в Сената.

Републиканците се аргументираха за забавяне, като поискаха повече време за подготовка. Тръмп отлетя за Флорида, тъй като мандатът му приключи в сряда, пропускайки инаугурацията на Джо Байдън

Ако демократите, поели контрола над Сената тази седмица, не променят правилата, това ще означава, че процесът срещу Тръмп ще започне във вторник.

Макконъл иска процесът срещу Тръмп да започне през февруари

Макконъл иска процесът срещу Тръмп да започне през февруари

Тръмп заслужава да има справедлив процес, настояха сенатори

"Републиканците в Сената силно вярват, че се нуждаем от пълен и справедлив процес", коментира Макконъл, след Шумър.

Тръмп е наел адвоката от Южна Каролина Бъч Бауърс, който да го представлява в процеса в Сената, според сенатора Линдзи Греъм. Според уебсайта му, Бауърс е бил специален съветник по въпросите на гласуването в Министерството на правосъдието на САЩ при президента Джордж Буш. Той също така е бил съветник на двама бивши губернатори на Южна Каролина, Ники Хейли и Марк Санфорд, съобщава БиБиСи.

Доналд Тръмп напусна Белия дом в сряда сутринта и отлетя с Air Force One до своя голф клуб в Палм Бийч, Флорида.

Неговият кортеж премина покрай стотици поддръжници, преди да пристигне в Мар-а-Лаго, минути преди Байдън да положи клетва във Вашингтон, малко преди обяд.

Очаква се Тръмп да живее в курорта, който той нарича "Зимен бял дом", въпреки опасенията на някои съседи относно увеличения трафик и засилената сигурност.

Той планира да поддържа сплотена група от бивши помощници на Белия дом във Флорида.

Според доклади, той иска да събере 2 млрд. долара за президентската си библиотека и има идея за сформиране на нова политическа сила, наречена "Патриотична партия". 

Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като президент

Доналд Тръмп напусна Белия дом за последен път като президент

Тръмп пожела успех и късмет на новата администрация