Встъпването в длъжност на Джо Байдън в сряда бележи не само историческото начало на ново президентство, но за безброй американци е съкрушителен и опустошителния край на дългогодишната лъжа, пише Huffpost.

За вярващите на QAnon (крайнодясна конспиративна теория), която смята Доналд Тръмп за богоподобна фигура, бореща се тайно с "дълбоката държава", с педофили, които контролират правителството, не трябваше да приключи по този начин. Месец след месец, година след година, им бе втълпявано от - Q, сенчестият онлайн лидер на групата и армията от социално медийни инфлуенсъри на Q, че предстои "ураган". В митологията им се твърдеше, че в сряда Байдън, Обама и Клинтън ще бъдат арестувани и екзекутирани за трафик на деца, предателство и други престъпления. А Тръмп, след като окончателно победи злото, ще остане на власт.

Това бе момент, който отчаяно чакаха - той не дойде.

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството
Обновена

Джо Байдън положи клетва: Ще напишем история на надеждата, на достойнството

„Празнуваме триумфа не на личност, а на демокрацията”...

В онлайн цифровите безопасни убежища за крайнодесни екстремисти, като Gab и Telegram, тълпи от QAnon се превърнаха във виртуални наблюдатели, реагиращи в реално време на церемонията в сряда. Когато събитието започна, членовете трудно можеха да сдържат радостта си или желанието си за кръвопролитие.

"Добре дошли на големия финал!!!", вярващ приветства група от 185 000 членове на Gab. "Някой друг повръща ли му се от вълнение?!?!?!", пита друг човек, сред потока от съобщения в 34 000-членния им канал в Telegram. Други се опияняват от идеята за обезглавяване и сексуално насилие срещу известни демократи. Няколко съобщения са твърде гротескни, за да се публикуват в медия.

Към 11:45 ч., Докато Камала Харис положи своята вицепрезидентска клетва, тълпите нараснаха.

Снимка 514847

Източник: Габ

"Е, тази пуканка току-що изстина", пише един от последователите на QAnon. "Кога започват арестите??", пише друг. И все пак те продължиха да се вкопчват в надеждата, докато отброяват минутите до дългоочакваното си "голямо пробуждане".

Но когато засмяният Байдън сложи ръка върху Библията, за да положи клетва като 46-и президент на Съединените щати, реалността буквално се стовари върху тях.

"Не мога да спра да плача. Майната му. Защо?", моли се един човек. "Това е краят", признава друг. Някои се чудят как биха могли да поправят унищожените си отношения с близки, които са изгубили заради маниите си по Q.

Снимка 514848

Източник: Телеграм

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Туитър" блокира 70 000 профила, свързани с тръмпистката конспиративна теория QAnon

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание"

Подобно на превключвател, настроението в онлайн общностите на вярващи на QAnon премина от радост към шок и ужас: "Нищо по дяволите не се случи!!!"; "Сега имаме доказателство, че Q е пълна глупост"; "Чувствам се зле, отвратен и разочарован"; "Измамени ли сме ???"; "Изиграхте всички ни"; " Как се подведохме толкова дълго, всички ли сме идиоти?"

Междувременно няколко лоялисти на QAnon изпълняват достойна за медал умствена гимнастика, за да поддържат заблудата си жива. Някои предположиха, че кадрите с инаугурацията на Байдън са фалшиви и че той всъщност е затворен зад решетки, докато се излъчва запис в цялата страна. Други твърдяха, че самият Байдън всъщност е работил с Тръмп през цялото време за разрушаване на "дълбоката държава" и ще бъде този, който ще насочи военните към предполагаемите предатели. Мнозина просто се успокояваха едни други за търпение: "Q не би направил това с нас. Не би ни подвел. Не губете надежда."

Снимка 514849

Източник: Телеграм

Но дори някои от най-изявените влиятелни лица на QAnon неохотно признаха, че е време да продължат напред. MelQ, главен лидер на QAnon, изключи коментарите в своя канал в Telegram, за да може "всички да си поемат дъх", тъй като клетвата на Байдън наближи и членовете изглежда загубиха вяра. Но след като церемонията завърши, тя промени тона си: "Добре, пуснете на воля всичко", написа тя, добавяйки по-късно, "Ще преживеем всичко заедно".

Рон Уоткинс, бивш администратор на 8kun - платформа, която отдавна е жизненоважна за комуникацията на Q с вярващите - също дръпна щепсела: "Дадохме всичко от себе си", каза той на своите близо 120 000 абоната в Telegram. "Сега не трябва да униваме, а да се върнем към живота си, по най-добрият начин на който сме способни."

Дори Joe М, един от най-ранните и най-известни поддръжници на Q, намекна преди дни, че QAnon може да е измама: "Следващата седмица или Q ще се окаже сложна добре подготвена измама ... или всички сме на път да гледаме частта с Червено море и разгръщането на нова глава на библейско ниво в човешката цивилизация", написа той на 16 януари. Но в сряда следобед той не бе готов да приеме поражението: "Моята вяра не е в Q, или "Планът". Моята вяра е в червенокръвните, горди и упорити американци и във всичко, за което винаги са се застъпвали", увери той десетките хиляди потребители в своя Telegram канал. "Колкото и да е мрачно днес, тази вяра е несломима."

Със сигурност това не е краят на QAnon, нито на огромната вреда, която нанесе на САЩ. Движението, което ФБР смята за вътрешна терористична заплаха, вече се е развило и прегрупирало, за да свързва своите членове отново и отново, и пусна дълбоки корени в редица други общности: любители на йога, църковни групи, училища, класни стаи, антиваксъри - списъкът е дълъг.

Масовата радикализация на американците от QAnon е част от наследството на Тръмп. Справянето с този проблем вероятно ще бъде едно от най-големите предизвикателства пред администрацията на Байдън.

Не е ясно накъде ще продължи теорията на конспирацията от тук; много пламенни поддръжници се заклеват да продължат, неудържими. За днес поне групата изгуби. "Бяхме измамени да повярваме в Q!!!", оплаква се потребител в Telegram.

"А сега какво ще правим?!?!?!"

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

Адвокатка на Тръмп е дългогодишен поддръжник на конспиративната теория QAnon

"Интересни" хора са приближени на Тръмп