Сидни Пауъл, адвокат на предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп, се прочу вчера, твърдейки на пресконференция, че огромен заговор работел за кражба на президентските избори от Тръмп.

Пауъл твърди, че социалистическото правителство на Венецуела и финансистът Джордж Сорос били част от опитите, но отхвърли исканията за някакви доказателства в подкрепа на твърдението си.

Склонността към конспирация е в съответствие с предишната работа на Пауъл като адвокат на Майкъл Флин и публичен поддръжник на конспиративната теория QAnon, отбелязва "Бизнес инсайдър".

Боя за коса потече от потящия се Руди Джулиани на поредна странна пресконференция

Боя за коса потече от потящия се Руди Джулиани на поредна странна пресконференция

Докато адвокатът на Тръмп се потеше пред журналисти

Флин беше първият съветник по националната сигурност на Тръмп и беше разследван като част от разследването за намесата на Русия в изборите на специалния прокурор Робърт Мюлър.

"Политико" съобщи през 2019 г., че по време на кариерата си тя е преминала от федерален прокурор към кампания срещу свръхправомощията на прокурорите.

"Именно когато каузата ѝ влезе в съответствие с тежкото положение на Тръмп и Флин като обекти на разследването на Мюлър, тя си проправи път в омразата към дълбоката държава, мрежата, обичаща MAGA (абревиатура от лозунга на Тръмп Make America Great Again (Да направим Америка отново велика), което ѝ осигури високопоставен клиент", отбелязва изданието.

Пауъл е привърженик на конспирацията QAnon, движението, което е подкрепяно от голям брой привърженици на Тръмп и дори някои конгресмени от Републиканската партия, което безпочвено твърди, че клика от демократи и холивудски звезди, които са сатанисти и педофили, манипулира тайно световните събития.

Флин е един от героите на движението QAnon и е използвал лозунги и хаштагове на QAnon в очевиден знак за вярност.

Пауъл също отдавна споделя лозунги на QAnon в социалните мрежи, което я прави една от първите високопоставени поддръжници на Тръмп, подкрепили движението.

70% от републиканците в САЩ вярват, че изборите не са били свободни и честни

70% от републиканците в САЩ вярват, че изборите не са били свободни и честни

Повече демократи се доверяват на изборната система

Докато представляваше Флин, Пауъл лансираше конспирацията в статии и интервюта за Fox News, че разследването на Мюлър било заговор от служители на "дълбока държава" за отстраняването на Тръмп.

Алекс Каплан, изследовател на дезинформацията в либералната неправителствена организация Media Matters, отбеляза, че през ноември 2019 г., година преди появата ѝ на пресконференцията на щаба на Тръмп, Пауъл е била интервюирана в популярния канал QAnon в YouTube.

Флин се призна за виновен, че е излъгал федерални официални лица. Мюлър препоръча да не бъде вкарван в затвора в знак на признание за сътрудничеството му с разследващите.

След като назначи Пауъл за свой защитник, Флин се опита да оттегли признанието си, че е виновен. Делото му в крайна сметка беше прекратено от Министерството на правосъдието през май, което предизвика обвинения в "шуробаджанащина" срещу главния прокурор Уилям Бар и призиви за оставката му от повече от 1000 бивши служители на Министерството на правосъдието.