70% от републиканците не вярват, че президентските избори в САЩ са били "свободни и честни", въпреки че редица медии посочиха Джо Байдън за президент. Това показва социологическо проучване на Politico/Morning Consult.

Отчетен е драматичен спад на републикаските избиратели, които вярват в системата. Преди изборите същото проучване показа, че 35% от републиканците смятат, че изборите ще бъдат свободни и честни.

80% от американците убедени, че Байдън е победител

80% от американците убедени, че Байдън е победител

Дори и сред републиканците повечето не вярват в победа на Тръмп

Повече демократи се доверяват на изборната система, 90% казват, че изборите са били "свободни и честни" спрямо 52% предходното проучване.

Сред републиканците, които вярват, че изборите не са били честни, 78% са на мнение, че има измами с гласуването по пощата, докато 72% вярват, че има подправяне на бюлетини.

84% от републиканците отговарят, че изборите са помогнали на Байдън. Преди изборите 18% от републиканците заявиха, че не може да се вярва на резултатите. Сега този процент нарасна до 64 на сто. 86% от демократите се доверяват на резултатите.

Републиканците поставят под въпрос резултатите в ключовите щати, конкретно в Пенсилвания, където продължи броенето на бюлетините четири дни преди Байдън да бъде обявен за победител. 62% от републиканците и 8% от демократите не вярват на резултатите. Подобна е ситуацията в Уисконсин, Невада, Джорджия и Аризона.

Проучването е проведено между 6 и 9 ноември и в него са участвали 1987 души.

Преди няколко седмици проучване на YouGov за Yahoo! News показа, че половината от поддръжниците на Тръмп вярват в QAnon - измислени конспиративни теории, че поклонници на Сатаната от Демократическата партия, милиардери и известни личности контролират света, а също са с свързани с педофилия и трафик на хора.

Последователите на QAnon също вярват, че тези хора събират жизненоважни вещества от кръвта на експлоатираните деца.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и поддръжниците му продължават да твърдят, че има изборни измами, въпреки че не представят доказателства. До момента внесените от Тръмп жалби в съда не са оказали влияние върху резултатите. Експерти смятат, че американският лидер няма да може да промени резултатите с действията си, тъй като Байдън води с хиляди гласове в ключовите щати.

В събота стана ясно, че Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.