"Туитър" обяви, че е блокирал "повече от 70 000 профила", свързани с конспиративната теория QAnon след щурмуването на сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) от тълпа от привърженици на отиващия си американски президент Доналд Тръмп, съобщава "Франс прес".

Социалната мрежа започна чистката си в петък, малко след като блокира завинаги профила на Тръмп за език, който би могъл да подбуди към насилие.

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Twitter блокира профила на Тръмп завинаги

Заради риск от по-нататъшно подбуждане към насилие...

"От петък повече от 70 000 профила са блокирани в резултат на нашите усилия, като има много примери за едно лице, което управлява множество профили", уточни "Туитър" в публикация в блог.

"Тези профили бяха въвлечени в споделяне на вредно съдържание, свързано с QAnon, и бяха посветени предимно на разпространението на тази конспиративна теория в цялата услуга", допълниха от социалната мрежа.

Крайнодясната констиративна теория QAnon твърди, че Тръмп водел тайна война срещу глобален либерален култ към педофилите, почитащи сатаната.

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

Facebook блокира профила на Тръмп до края на мандата му

"Докато мирният преход на властта завърши"

Повечето големи социални мрежи предприеха безпрецедентни действия, откакто привържениците на Тръмп нахлуха в Капитолия в сряда, за да спрат Конгреса на САЩ да потвърди победата на Джо Байдън на президентските избори, шокирайки Америка и опетнявайки международния ѝ имидж.

И "Фейсбук, и "Туитър" блокираха за неопределено време профилите на Тръмп, който отказа да приеме резултата от изборите на 3 ноември и разпространи безпочвени теории, че вотът бил фалшифициран.

И двете социални мрежи се позоваха на риска от бъдещо насилие, особено преди встъпването в длъжност на Байдън на 20 януари.

"Туитър" заяви, че също така са взели предвид, че плановете за още въоръжени протести се разпространяват в и извън социалната мрежа, включително предложената втора атака срещу Капитолия и сградите на конгресите в отделните щати на 17 януари.

Социалната мрежа беше предпочитаният мегафон на Тръмп, а профилът му имаше 88 милиона последователи, когато беше блокиран.