Емануел Джаксън, 20-годишен мъж от района на Вашингтон, беше хванат на видео да използва метална бухалка, за да удари защитните щитове, носени от полицаите, докато те се опитваха да отблъснат метежниците, щурмуващи сградата на Конгреса на САЩ (Капитолия) на 6 януари.

Джаксън, очакващ съдебен процес във федералния съд по обвинения в нападение, сега възприема нова правна защита: опитва се да хвърли вината върху Доналд Тръмп, като се позовава на коментарите на бившия американски президент по време на митинга "Спри кражбата" малко преди обсадата на Капитолия, информира "Ройтерс".

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Щурмувалият Капитолия "викинг" готов да свидетелства срещу Тръмп

Чувства се предаден от Тръмп

Тръмп каза на тълпата "да се бие адски", каза "повече няма да го приемем" и повтори лъжливите си твърдения, че изборите са му били откраднати чрез масови изборни фалшификации. Тръмп призова последователите си да отидат в Капитолия. Последвалото вилнеене прекъсна удостоверяването от конгреса на победата на президента Джо Байдън, накара конгресмените да се крият и доведе до петима загинали, включително полицай.

Адвокатът на Джаксън, Бранди Хардън, е написал в съдебен документ на 22 януари, че "естеството и обстоятелствата на това престъпление трябва да се разглеждат през призмата на събитие, вдъхновено от президента на САЩ".

Обсадата на Капитолия, добавил Хардън, "изглежда беше спонтанна и предизвикана от изявленията, направени по време на митинга "Спри кражбата". Хардън твърди, че Джаксън трябва да бъде освободен, докато чака съдебен процес. Съдия е отхвърлил искането на 22 януари.

Най-малко шестима от 170 души, обвинени във връзка с обсадата на Капитолия, са се опитали да прехвърлят поне част от вината върху Тръмп, докато се защитават в съда или в съда на общественото мнение.

Други обвиняеми, които поемат по този път, са Джейкъб Ченсли, който по време на нападението беше с кожена шапка с рога на главата и с боядисано лице, и Доминик Пецола, член на дясната екстремистка група "Горди момчета", който е обвинен в разбиването на прозорец в Капитолия с откраднат полицейски щит, за да могат метежниците да нахлуят в сградата.

"Шефът на страната каза: "Хора на страната, отидете, нека хората знаят какво мислите", каза адвокатът на Пецола Майкъл Шибета пред "Ройтерс". "Логично беше да си помислим: "Той ни покани".

Адвокатите все още не са поискали отхвърляне на обвинения или оправдателна присъда по време на съдебен процес, основан на идеята, че Тръмп е подбудил техните клиенти, като вместо това правят твърдението като част от опитите да им спестят предварителния арест.

Никой обвиняем няма да може да избегне престъпна вина, като заяви, че е бил подбуден от Тръмп, каза Джей Таун, който е служил като висш федерален прокурор в Бирмингам, щата Алабама, по време на администрацията на Тръмп.