Президентът на САЩ Джо Байдън предложи, че Владимир Путин е в доста измъчена позиция в Украйна, след като 10 месеца война и хиляди загубени животи са накарали руския президент да предложи 36-часово примирие, като каза: "Мисля, че той се опитва да си спечели глътка въздух", пише "Ройтерс".

Кремъл каза, че Путин е наредил прекратяване на огъня от обяд в петък след призив за коледно примирие от московския патриарх Кирил, глава на Руската православна църква.

Украйна отхвърли предложението за прекратяване на огъня по време на православната Коледа по Юлианския календар заявявайки, че няма да има примирие, докато Русия не изтегли своите нахлуващи сили от окупираната земя.

Запитан за предложеното примирие, Байдън каза пред репортери в Белия дом: "Не съм склонен да отговарям на каквото и да било, което Путин казва. Намерих за интересно, че той е готов да бомбардира болници, детски ясли и църкви... на 25 декември и на Нова Година. Искам да кажа, мисля, че се опитва да си спечели малко глъдка въздух".

Примирието на Путин ще започне на 6 януари, когато много православни християни, включително живеещите в Русия и Украйна, празнуват Коледа. Това ще бъде първото голямо примирие от продължаващата повече от 10 месеца война, която отне живота на десетки хиляди и опустоши големи части от Украйна.

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема
Обновена

Путин спира огъня за Коледа по Юлиянския календар, Украйна не приема

Той призова и Украйна да направи същото