Президентът на САЩ Джо Байдън проведе разговори с турския президент Реджеп Ердоган в кулоарите на срещата на Г-20 в Рим в неделя на фона на искане от Турция за изтребители F-16 и напрежение относно правата на човека.

Служител на американската администрация коментира по-рано, че Байдън предупреждава турския си колега, че всякакви "бързи" действия няма да са от полза за американо-турските отношения и че кризите трябва да се избягват, след като Ердоган заплаши да изгони посланика на САЩ в Турция и други чуждестранни пратеници.

По-късно Ердоган оттегли заплахата си да изгони посланиците.

Очакваше се Байдън да обсъди искането на Турция за закупуване на изтребители F-16, на което американските законодатели се противопоставиха на основание, че Турция е закупила руски системи за противоракетна отбрана.

Байдън и Ердоган позираха за снимки преди разговорите си в неделя. Попитан дали планира да даде на Турция F-16, Байдън каза, че те "планират да проведат добър разговор".

На ръба на дипломатическа изолация Ердоган няма да гони посланици

На ръба на дипломатическа изолация Ердоган няма да гони посланици

САЩ и Западът обявиха, че не възнамеряват да се месят във вътрешните работи на Турция

Администрацията на Ердоган нарече положителна срещата с Байдън. "В кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Рим президентът Ердоган се срещна с президента на САЩ Джо Байдън. Преговорите, проведени в положителна атмосфера, обсъдиха двустранните отношения и регионалните въпроси".

Лидерите "се споразумяха да създадат съвместен механизъм за по-нататъшно укрепване и развитие на двустранните отношения".

"По време на разговорите бяха обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети за увеличаване на търговията между двете държави. Беше отбелязано значението на алианса НАТО и стратегическото партньорство. Страните изразиха задоволство от взаимните стъпки, предприети в контекста на борбата с изменението на климата", казаха от администрацията.

Турция очакваше срещата на президентите в Рим да продължи около 20 минути, но те говореха повече от час.

Според Белия дом лидерите са обсъдили "дипломатическите усилия" в Южен Кавказ, Сирия, Либия и ситуацията в Източното Средиземноморие.

Байдън също изразил благодарност към Ердоган за подкрепата на операцията на САЩ в Афганистан, която приключи през август.

Американският лидер обаче отбеляза загрижеността на САЩ относно притежаваните от Турция руски системи С-400, съобщи Белият дом.

Висш служител на администрацията каза пред репортери след срещата: "Президентът също повдигна въпроси за правата на човека, като каза, че това е набор от въпроси - демокрация, върховенство на закона, права на човека - които са важни за него. И че това са въпроси, които той и неговата администрация ще продължат да подкрепят."

Срещата на Байдън с турския президент бе преди срещите със световните лидери, фокусирани върху въпросите на глобалната верига за доставки. Байдън ще проведе и първата си самостоятелна пресконференция от месеци в неделя.

Срещата в неделя с Ердоган не бе в публичния график на Байдън и бе съобщено за нея в събота вечерта на репортери от висш служител на администрацията.

Байдън и Ердоган се срещнаха за последен път през юни в централата на НАТО в Брюксел, среща, която Байдън нарече "положителна и продуктивна". Това бе внимателно наблюдавана среща, след като Байдън през април стана първият президент на САЩ от десетилетия, който призна убийствата на арменци в Османската империя за геноцид - ход, който рискуваше потенциален разрив с Турция, но сигнализира за ангажимент към глобалните права на човека.

Турция плаши да смени американските изтребители с руски

Турция плаши да смени американските изтребители с руски

Анкара обмисля да купи Су-35 или Су-57