Номинираният за президент на Демократическата партия Джо Байдън остро критикува главния прокурор Бил Бар за сравнението на карантината с робството, което той намери за скандално, предаде Fox News.

"Това, което Бил Бар наскоро каза, е скандално", каза Байдън. "Ще ви кажа какво ви отнема свободата - да не виждате детето си, да не можете да отидете на футболен или бейзболен мач, да не виждате майка или татко ви болни в болницата, да не можете да правите нещо, това е, което ни коства свободата. "

В четвъртък Байдън осъди и отговора на президента Доналд Тръмп на пандемията от коронавирус, обвинявайки го за броя на загубените животи.

Бар сравни карантината с робство

Бар сравни карантината с робство

Не за първи път

"Този президент не успя да се справи с този вирус", каза Байдън пред CNN в четвъртък вечерта. - И той знаеше за това. Той знаеше подробностите около него, продължи Байдън, преди да се запита колко животи биха могли да бъдат спасени, ако Тръмп е действал по-рано.

Байдън също аплодира директора на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), д-р Робърт Р. Редфийлд, за това, че се изправи пред Тръмп по въпроса за носенето на маски.

По време на изслушването в Сената по-рано тази седмица директорът на CDC каза, че носенето на маска е все още по-ефективно от получаването на ваксинация.

"Обикновените хора, учените са солидни и сериозни", каза Байдън. "Но видяхте как президентът се опита да прокара нещата и да им окаже голям натиск".

Тръмп отхвърли коментарите на Редфийлд, наричайки го "объркан".

"Носенето на маска е свързано с това да се уверите, че никой друг няма да се разболее", каза Байдън. "Това не е да ви защитава толкова много, а да се уверите, че не заразявате някой друг. Наричам това патриотично изискване. Наричам това, което трябва да правим в момента. И ако президентът си беше свършил работата, беше си свършил работата от самото начало, всички хора щяха да останат живи. "