Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън има солидна преднина месец преди президентските избори, след като стана ясно, че държавният глава Доналд Тръмп е с коронавирус. Мнозинството американци смятат, че Тръмп е можел да избегне инфекцията, ако е гледал на вируса по-сериозно. Това показва социологическо проучване на Reuters/Ipsos.

Направената на 2-3 октомври анкета разкрива, че 51% от респондентите подкрепят Байдън, докато 41% казват, че ще гласуват за американския лидер. Други 4% избират трети кандидат, а 4% все още не са решили.

И личният помощник на Тръмп е с COVID-19

И личният помощник на Тръмп е с COVID-19

Ник Луна е сред най-близките служители до президента

Подкрепата за Байдън е нараснала с 1-2% през последните седмици, макар че е в рамките на статистическата грешка от +/- 5%.

Повечето американци продължават да са дълбоко обезпокоени заради разпространението на вируса. 65 на сто, включително 90% от демократите и 50 на сто от републиканците, се съгласни, че "ако президентът Тръмп бе приел коронавируса по-сериозно, той вероятно нямаше да се зарази".

Тръмп: Връщам се в борбата за Белия дом

Тръмп: Връщам се в борбата за Белия дом

Послание в "Туитър"

Само 34 на сто смятат, че американският лидер казва истината за коронавируса, докато 55% не мислят така, а 11% не са сигурни.

От анкетираните 57 на сто не одобряват действията на Тръмп в борбата срещу коронавируса, което е увеличение с около 3% в сравнение с предишното изследване.

67% от американците искат да се прекратят предизборните митинги заради епидемията, докато 59 на сто са на мнение, че президентските дебати трябва да се отложат, докато Тръмп не се възстанови.

Подозрителна раница до болницата на Доналд Тръмп

Подозрителна раница до болницата на Доналд Тръмп

Районът е отцепен от силите на реда

Следващият президентски дебат е планиран за 15 октомври, а първият вицепрезидентски дебат между Камала Харис и Майк Пенс ще се проведе в четвъртък.

В проучването са участвали 1005 души.