Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с положителни проби за новия коронавирус (COVID-19).

Това съобщи той в профила си в "Туитър".

"Първата дама и аз дадохме положителни проби за COVID-19. Ще започнем незабавно нашата карантина и процеса по възстановяване. Ще се справим ЗАЕДНО", написа Тръмп.

Рискът за 74-годишния Тръмп от смъртоносния вирус е висок както заради възрастта му, така и защото е с наднормено тегло. По време на управлението си той остана в добро здраве, но не е известно да тренира редовно или да спазва здравословна диета.

Лекарят на президента каза, че Тръмп към момента е "добре" и ще продължи да изпълнява задълженията си "без прекъсване".

И двамата са "добре в този момент и планират да останат у дома в Белия дом", отбеляза доктор Шон Конли в изявление.

"Очаквам президентът да продължи да изпълнява задълженията си без прекъсване, докато се възстановява", допълни той.

Тръмп с коронавирус: Какво е известно и не знаем до момента?

Тръмп с коронавирус: Какво е известно и не знаем до момента?

Ако Пенс също е неспособен, Нанси Пелоси поема управлението на САЩ

Белият дом актуализира графика на президента Доналд Тръмп за петък, отменяйки всички пътувания.

Според първоначалния график той трябваше да присъства на кръгла маса с поддръжници във Вашингтон и след това да отиде на предизборен митинг във Флорида.

Положителната проба на Тръмп идва след новината, че Хоуп Хикс, най-високопоставеният му съветник и доверен помощник, също е дала положителна проба за новия коронавирус.

Хикс пътува редовно с президента със самолета Air Force One и заедно с други високопоставени съветници го придружава до Охайо за дебата с Джо Байдън във вторник и до Минесота за предизборен митинг в сряда.

Близка съветничка на Тръмп е с коронавирус

Близка съветничка на Тръмп е с коронавирус

Доналд и Мелания Тръмп са дали проби за изследване...

Тръмп, който се тестваше редовно за вируса, през последните седмици спазваше строг график за пътувания в цялата страна, провеждайки митинги с хиляди хора в навечерието на президентските избори на 3 ноември, въпреки предупрежденията от професионалисти в областта на общественото здраве срещу организирането на събития с големи тълпи.

Президентът до голяма степен се отказа да носи маски и критикува други, които го правят. Здравните специалисти казват, че носенето на маски е от ключово значение за предотвратяване на разпространението на вируса.

Той подценяваше сериозността на коронавируса през цялото време на пандемията. Вчера американският държавен глава прогнозира, че краят на пандемията се виждал.

Тръмп е подложен на остра критика заради отговора си на пандемията от новия коронавирус, която уби над 200 000 души само в САЩ. Президентът рекламираше шумно своето управление на кризата.

Заразяването на Тръмп променя драматично надпреварата за Белия дом, отбелязва "Ройтерс".