Британското издание "Гардиън" представя какво е известно до момента около новината, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и първата дама Мелания са с положителна проба за коронавирус.

Какво знаем?

Тръмп и съпругата му са с коронавирус. Новината се появи, след като стана ясно, че Хоуп Хикс, старши съветник на държавния глава, е с положителна проба за коронавирус в четвъртък. Американският лидер обяви новината в "Туитър".

Хикс е летяла с президента на Air Force One в сряда сутринта и го е придружавала за първия президентски дебат срещу Джо Байдън в Кливланд, Охайо, във вторник.

Президентът на САЩ потвърди пред Фокс нюз в четвъртък вечерта, че той и Мелания чакат резултатите от тестове за коронавирус след положителната проба на Хикс.

Лекарят на държавния глава потвърди, че президентът и първата дама ще "останат в Белия дом по време на карантината". Колко време ще останат под карантина ще зависи от това какво им е здравословното състояние. Дори и ако Тръмп е с отрицателна проба за коронавирус през следващите 14 дни, той почти със сигурност няма да може да присъства на предизборни митинги в три ключови щата - Уисконсин, Флорида и Аризона - както и на следващия президентски дебат, който е планиран за 15 октомври.

Препоръките на Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ са хората с положителна проба да уведомят всички, с които са имали контакт.

Ако Тръмп е много болен и не може да ръководи страната, вицепрезидентът Майк Пенс ще го замести. Ако Пенс също е неспособен, председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси най-вероятно ще поеме управлението на държавата.

Пенс и Тръмп участваха на брифинг на щаба за борба с коронавируса към Белия дом в понеделник. Вицепрезидентът не присъства на президентския дебат.

Хикс не е единственият служител в Белия дом, който се е заразил с коронавируса. Кати Милър, говорителят на вицепрезидента, която е омъжена за съветника на Тръмп, Стивън Милър, се възстанови от Covid-19. През май един от личните шофьори на Тръмп също бе с положителна проба.

Какво не знаем?

Дали Пенс е заразен. Анализаторът на Си Ен Ен по здравни въпроси Джонатан Рейнър коментира, че Нанси Пелоси трябва да бъде изолирана, тъй като е възможно Тръмп и Пенс да се разболеят тежко, което означава, че тя ще трябва да поеме управлението. Не е ясно какви правила ще се приложат в такъв случай. През май "Вашингтон пост" зададе въпроса и отговори, че според правилата от закон от 1947 г. председателят на Камарата на представителите и временният президент на Сената на САЩ, в този случай Чък Грасли, са след президента и вицепрезидента на САЩ. Те са следвани от членове на кабинета, като първи е държавният секретар.

Не е ясно откога Тръмп, Мелания и Хикс са с коронавирус и с кои служители в Белия дом са били в контакт. Според Световната здравна организация отнема пет или шест дни средно преди да се появят симптоми, но може да отнеме и 14 дни. Изглежда, че Хикс се е разболяла в сряда.