Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън изрази тревогата си от ескалиращия военен конфликт в Нагорни Карабах, но и използва повода, за да критикува политиката на съперника, настоящия държавен глава Доналд Тръмп, когото обвини в необяснима пасивност.

Дълбоко съм загрижен от възобновяването на боевете около Нагорни Карабах, въпреки примирието от 10 октомври. Сраженията отнемат стотици човешки животи от двете страни на линията и изселват хиляди цивилни.

Необяснимо е, че администрацията на Тръмп остана пасивна и неангажирана през целия период. Вместо да остави дипломацията на Москва, администрацията трябваше да се ангажира повече на най-високо ниво, като работи с нашите европейски партньори за деескалация на боевете и връщане на двете страни към преговори. Тръмп трябваше да каже на Азербайджан, че няма да толерира усилията му да наложи военно решение на този конфликт. Трябва да стане ясно на Армения, че регионите около Нагорни Карабах не могат да бъдат окупирани безсрочно и че надеждните преговори за трайно разрешаване на конфликта трябва да започнат незабавно след приключване на прекратяването на огъня. И накрая, тя трябва да каже както на Турция, така и на Иран да останат далеч от този конфликт, се казва в изявлението.

Пашинян: От Турция зависи краят на боевете в Нагорни Карабах

Пашинян: От Турция зависи краят на боевете в Нагорни Карабах

Армения вижда зад действията на Азербайджан подкрепа от Турция

Подобен текст разпространи и сенатор Камала Харис, кандидат за вицепрезидент.

Припомняме, че Армения видя зад действията на Азербайджан подкрепа от Турция. Според Ереван, за да бъде принуден Баку да прекрати боевете, трябва да се намеси Анкара.

Около 600 войници са загинали от избухването на войната на 27 септември.

Най-малко 31 цивилни са загинали по време на конфликта в Карабах. Азербайджан съобщава за 41 цивилни жертви и 207 ранени. Не разкрива информация за жертви във въоръжените сили.

Това е най-мащабният конфликт в Карабах от 90-те г. на миналия век, когато загинаха 30 000 души.

Ереван и Баку взаимно се обвиняват, че са предприели нови нападения след сключеното през уикенда хуманитарно примирие.

Русия, която посредничи за постигане на примирието, призова двете страни да го спазват, а Люксембург повтори призива на ЕС към Турция да направи повече за прекратяване на конфликта.