Бебе, изоставено при температури от -20 градуса в Сибир, е оцеляло и е в добро състояние. За случая съобщи BBC, като се позова на местни руски медии.

Новороденото е намерено от петима тийнейджъри в голяма кутия за яйца на отдалечен път край село Сосновка, близо до Новосибирск в петък. Момиченцето е откарано в болница от родителите на един от младежите, където му е оказана помощ.

Полицията издирва майката и е започнала наказателно разследване за опит за убийство на непълнолетно лице.

Родителите на тийнейджъра, които са закарали бебето в болницата, са изявили желание да го осиновят, но трябва да изчакат дали няма да бъдат открити негови биологични роднини.

Пред руски медии бащата Дмитрий Литвинов разказва, че петте момчета излезли на разходка в деня на Коледа, който в Русия е на 7 януари. "Вече беше тъмно, те светнали с телефоните си и видели какво има в кутията", обяснява той. Вътре било момиченцето, оставено с парцалено одеяло и шише.

Дмитрий и съпругата му Анна били повикани от сина им Ренат и откарали бебето в болницата.

Опасявали се, че детето, което било само на няколко дни, може да е получило измръзване и да не оцелее. При пристигането лекар бързо прегледал бебето и го затоплил, като разтривал нежно ръцете и краката му. Момиченцето порозовяло и било установено, че е здраво, а по-късно било прехвърлено в детска болница, където в момента се полагат грижи за него, гласи съобщение на местните здравни власти.